Az egyetlen kiút a gazdasági válságból a munkahelyteremtés – Az Európai Bizottság ismertette 2011-es munkaprogramját

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso az Európai Parlament mai plenáris ülésén ismertette a Bizottság 2011. évi munkaprogramját, amelyre a néppárti frakció nevében Szájer József, a képviselőcsoport alelnöke reagált. Szájer József szerint az Európai Unió országai a munkahelyteremtéssel fognak tudni kilábalni gazdasági válságból, ezért a néppárti frakció teljes mellszélességgel támogatja az Európai Bizottság jövő évi munkaprogramjában legfőbb prioritásként meghatározott ezirányú célkitűzést.

A Fidesz EP-delegációjának elnöke beszédében emlékeztetett: Európa sokat tanult a válságból. Idén gyorsított eljárásban kezdődött meg a gazdasági kormányzás új rendszerének kialakítása, s a pénzügyi szabályozással és gazdasági kormányzással kapcsolatos új javaslatokat valamint azok elfogadását is támogatja a néppárti frakció.

Szájer József felszólalásában több olyan területet is megjelölt, ahol még előrelépésre van szükség. Kiemelte az innováció és kutatás-fejlesztés területét, valamint a szellemi tulajdonjog fokozott védelmének és egy működőképes és versenyképes európai szabadalmi rendszer felállításának fontosságát. A néppárti politikus szintén felhívta a figyelmet az európai élelmiszer-behozatal fokozott ellenőrzésének fontosságára. "Legalább olyan minőségi követelményt kell támasztani, mint amilyen az európai termelőknél elvárt" – fogalmazott. A fideszes EP-képviselő szintén nem tartotta kielégítőnek a magyar elnökség által egyik legfőbb prioritásként kitűzött vízpolitika terén tett bizottsági javaslatokat.

A néppárti politikus emlékeztetett: "A Liszaboni Szerzödés alapján idén az EU jogalkotási és munkaprogramjának egy új rendje kezdődött el Barroso elnök úrnak az Unió helyzetéről elmondott szeptemberi beszédével. Az új szerződés ugyanis biztosítja az EP erős jogkörét arra, hogy beleszóljon az unió programjába". A korábbi tapasztalatok fényében – a Bizottság korábbi munkaprogramjai csak részben teljesültek a tervek szerint – Szájer József javasolta, hogy a parlament illetékes bizottsága évközben folyamatosan készítsen jelentést a munkaprogram végrehajtásáról. "Így jobban érvényesülhet az általunk képviselt polgárok befolyása az unió közös ügyeire" – zárta felszólalását Szájer József, a Fidesz EP delegációjának elnöke, a néppárti frakció alelnöke.