Az EP-ben is van teendő a fogyatékkal élők foglalkoztatásáért

A fogyatékkal élők foglalkoztatásában akar európai uniós szinten is további eredményeket elérni Kósa Ádám, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, aki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján szólt arról is: szükségesnek tart egy európai átfogó akadálymentesítési jogszabályt, amely uniós szinten írna elő kötelezettségeket.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, aki az elmúlt öt évben is az EP tagja volt, elmondta: az Európai Bizottság három éve adós az akadálymentesítési előírások elkészítésével. 
 
Emlékeztetett: vezetésével 2011-ben készült el egy átfogó jelentés a fogyatékkal élők uniós helyzetéről, amely alapján az EP már elkészítette álláspontját.

A jelnyelvi tolmács által megszólaló politikus hangsúlyozta: az unió parlamentjébe is csak a Fidesz-KDNP biztosítja, hogy a fogyatékkal élőket saját maguk képviselhessék, a nemzeti listát állító pártszövetség ugyanis ezt a társadalmi réteget is a nemzet részének tekinti. Megjegyezte: mára azonban már a nemzetközi közösség is kezdi alkalmazni a „semmit rólunk, nélkülünk” elvet. 

Az eddig elért eredményekről szólva közölte: javultak az utasjogok a légi közlekedésben, és elérték, hogy lehetővé kell tenni az autókban a jövőben kötelezően beépítendő úgynevezett e-call segélyhívó rendszer akadálymentes használatát is. Ez utóbbi szerkezet jelentőségét a politikus a biztonsági öv bevezetéséhez hasonlította. 

Az EP emellett elfogadta a közfeladatot ellátó intézmények, a többi közt hivatalok, bankok vagy szociális ellátók weboldala akadálymentesítésének kötelezettségét.

Úgy fogalmazott: Európa is kezd jobban teljesíteni az akadálymentesítés területén, de feladat még bőven van. 

Elismerően szólt a hazai kedvező változásokról, a többi közt a fogyasztóvédelmi előrelépésekről vagy arról, hogy az alaptörvény biztosít védelmet a magyar kultúra részét képező jelnyelvnek.
(MTI)