Szerbia, Vajdaság

Az EP megszavazta a Szerbiára vonatkozó határozatot

Az EP megszavazta a Szerbiára vonatkozó határozatot

2015. 03. 11.

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő végigkísérte az egész folyamatot, majd a végleges strasbourgi vitában is részt vett. A Szerbiára vonatkozó EP-határozat ilyen formában nem jöhetett volna létre a fideszes delegáció összehangolt és eredményes munkája nélkül. A Fidesz EP-képviselőinek módosító javaslataival sikerült elérni, hogy a jelentés jobban rávilágítson a kisebbségi kérdésekre, és összességében is egy pozitívabb üzenetet közvetítsen Szerbiáról.
 
Deli Andor a strasbourgi vita során kihangsúlyozta: "Az idei eredményjelentésről már sok mindent elmondtunk, például, hogy kiegyensúlyozott, megtalálható benne a szerb kormány éves munkájának méltatása, de azok a feladatok is, amelyek mielőbbi megvalósítását az EU elvárja Szerbiától", majd a jelentés politikai jelentőségéről is beszélt:  szükséges a szerbiai kormány további bátorítása abban az elhatározásában, hogy része legyen az európai népek nagy családjának. Nagy politikai nyomás nehezedik Szerbiára és ebben szeretnénk mi segíteni innen az Európai Parlamentből." Megemlítette Magyarország kiemelkedő szerepét is, illetve a két ország közötti kapcsolat fontosságát "Magyarország szomszédos ország és többszörösen érdekelt abban, hogy Szerbia mielőbb EU tag legyen. A külpolitikai, biztonságpolitikai és gazdasági érdekeken túl a jószomszédi kapcsolatok is nagyot fejlődtek a két ország között az elmúlt pár évben." Külön kiemelte a kisebbségi kérdés fontosságát is: "Teljesen nyilvánvaló, hogy rendkívül érdekeltek vagyunk a szerbiai magyar közösség jövőjének vonatkozásában is, amihez elengedhetetlen a kisebbségi jogok megvalósulásának további javulása. Ez nekem személyesen is fontos, hiszen vajdasági származásúként tudatában vagyok annak, hogy ettől nagyban függ az ottani magyar közösség jövője" – fejezte felszólalását a néppárti képviselő.
 
Háttér: Szerbia vonatkozásában a Bizottság máris elkezdte az új országjelentés készítését, amelyet 2015 októberében mutat be. Az Európai Parlament fideszes delegációja kiemelt figyelemmel fogja követni ezt a folyamatot is.