Az EU tegyen többet a fogyatékossággal élőkért!

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke az Európai Parlamentben rendezett közmeghallgatáson hangsúlyozta: az EU-nak idén egyedülálló alkalma nyílik arra, hogy felemelje hangját a fogyatékossággal élő személyek érdekében. Idén ugyanis az EU-nak az ENSZ szakértő bizottsága előtt kell beszámolnia arról, hogyan ülteti át a hétköznapokba az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló egyezményét.

Az Európai Bizottságnak hivatalos választ kell adnia az ENSZ kérdéseire, amelyek azt firtatják, vajon az EU megtett-e mindent azért, hogy a fogyatékossággal élő személyek mindennapi élete jobb legyen. Kósa azonban a találkozón arra kérte a Bizottságot, hogy válasza megfogalmazásakor az Európai Parlament álláspontját is vegye figyelembe, hiszen a demokratikusan választott EP-képviselők azok, akik a választópolgárok hangján szólnak.
 
Kósa Ádám, aki a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezmény (CRPD) végrehajtását ellenőrző testületben (ún. EU Framework) az Európai Parlamentet képviseli elmondta: egyhetes intenzív munkával sikerült elérni, hogy jövő héten az Európai Parlament plenáris ülése értékelje az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogairól szóló egyezmény végrehajtását. "A közmeghallgatáson számos kulcsszereplő mondta el észrevételeit, így biztos vagyok benne, hogy jó vita várható a jövő héten Strasbourgban" – zárta szavait Kósa.
 
A közmeghallgatás jelentőségét mutatja, hogy azon felszólalt az Európai Ombudsman; az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) és az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) igazgatója; valamint az ENSZ Emberi Jogi Főképviseletének (OHCHR) regionális vezetője. A felszólalók valamennyien sürgették, hogy az EU erőteljesebben lépjen fel a fogyatékossággal élő személyek érdekében.