Az Európai Központi Bank vezető szerepére van szükség az eurózóna válságának megfékezésében

A mai plenáris ülésen vitatta meg az Európai Parlament az Európai Központi Bank (EKB) 2010. évi jelentését. A dokumentum elismerően szól a bank tavaly évi kamatpolitikájáról, mely során az EKB felvásárolta a túlságosan kockázatosnak tartott állampapírokat az európai piacok likviditásának helyreállítása érdekében. A képviselők a vitában rámutattak: Az EKB-nak a jelenleginél sokkal erőteljesebben kell részt vennie az eurózóna válságának kezelésében.

A vitában – amely a bankot vezető új elnök, Mario Draghi jelenlétében folyt – Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő kiemelte: az EKB-nak a jövőben is jelentős szerepet kell vállalnia az adósságválság kezelésében és elő kell segítenie a likviditás fokozását. E lépésekkel az adott tagállam pillanatnyi levegőhöz jutva újra befektetés-ösztönző és gazdaságélénkítő intézkedéseket vezethet be. Különösen kiemelten fontos ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a bankok folyamatosan szűkítik a hitelkihelyezéseket.

A néppárti gazdaságpolitikus szerint elképzelhető egy Európai Pénzügyi Alap mielőbbi létrehozása abból a célból, hogy az európai hitelezési politikából az IMF kihagyható legyen, és így csökkenjen a tagállamok más nemzetközi intézményektől és piacoktól való függősége. Emellett további hatástanulmányokkal kellene elemezni az EKB kiemelt szerepét egy euró-kötvény kibocsátási mechanizmus jövőbeli létrehozása tekintetében is.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában kiemelte: a mai gazdasági helyzet mögött számos tanulmány a közös valuta válsága mögött sok esetben az Európai Központi Bank elnökének határozatlanságát és vezetési képességének hiányosságait véli. A válság további tanulsága, hogy az európai pénzügyi vezetők jövőbeni kommunikációiban nem megengedhető a kakofónia, vagyis a "nem egy hangon szólás" jelensége, mely sajnos ma az Unió összességére igaz.

"Az Európai Központi Bank jövőbeni feladata továbbra is az árfolyam stabilitásának megőrzése, de hasonlóan fontos az euró hitelességének a fenntartása és a közös valutába vetett bizalom erősítése is. Ezen célok megvalósítása nélkül biztosan nem lehet a jelenlegi válságból kilábalni" – zárta mai hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő.

Háttér: A frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) az EU egységes valutájának, az eurónak a kezelésével és az árstabilitás megőrzésével foglalkozik. Az EKB feladata továbbá az EU gazdasági és monetáris politikai kereteinek meghatározása és a szakpolitika végrehajtása. Mint ismeretes, az EU-tagországok állam- és kormányfői az intézmény élére 2011. november 1-től nyolc évre az olasz jegybank volt vezetőjét, Mario Draghit nevezték ki. Draghi a francia Jean-Claude Trichet-t váltotta az elnöki székben.