Közlekedés és turizmus

Az európai vasúti beszállító ipar támogatása

Az európai vasúti beszállító ipar támogatása

2016. 06. 09.

Felszólalásom szövege alább olvasható.

Januárban az ITRE bizottság e témában készített rezolúciója nagyon jól összefoglalta azokat a kihívásokat és megoldási javaslatokat, amelyek hozzájárulhatnak az európai vasúti beszállító ipar további fejlődéséhez, világpiaci részesedésének megtartásához.
Ha azonban a pozíciónkat nem akarjuk a közeljövőben elveszíteni, fontos olyan egyértelmű lépések megtétele, amelyek nem csak az aktuális piaci helyzetre fókuszálnak, hanem a jövőbeni kilátásokra és kihívásokra is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a kutatásra és az oktatásra is nagyobb hangsúlyt fektessünk.
Nem elhanyagolható továbbá az a tény sem, hogy a vasúti beszállító iparban sok kis- és középvállalkozás működik kedvezőtlen üzleti környezetben, aminek javítása szükségszerű és az európai kisvállalkozási intézkedéscsomag és az EFSI felhasználásával megvalósítható, de szükséges a Bizottság segítsége. Egyszerűsítenünk kell az eljárásokat és csökkentenünk kell a kkv-k pénzügyi és adminisztratív terheit, hogy azok végre a gyártásra tudjanak összpontosítani.