Az Orbán-kormány ötször több uniós forrást hívott le, mint a szocialisták

Az Európai Bizottság legfrissebb 2013. április 19-i adatai szerint javuló lehívás mellett kicsivel az uniós átlag alatt, 46,18%-on áll a magyar kohéziós források kifizetése. Eddig, nem egészen hat és fél év alatt, a 2007-2013-as programozási időszak kereteiből 11,5 milliárd euró érkezett Magyarországra. Az adatokból kiderül: a FIDESZ-KDNP kormány ötször több forrást hívott le, mint a szocialisták.

Az Európai Bizottság legfrissebb negyedéves értékelése alapján kiderült: az Orbán-kormány alatt jelentősen növekedtek a Magyarországra beérkezett uniós támogatások. Surján László kereszténydemokrata politikus szerint a Bajnai Gordon által irányított elhibázott fejlesztéspolitika óriási terhet rakott a jelenlegi kormányra. Ha a Bizottság által átutalt előlegeket nem számítjuk, a Gyurcsány-Bajnai szocialista kormányok a 2007-2013 között rendelkezésre álló összegnek csak mintegy 5,5%-át, 1,4 milliárd forintot tudtak saját erőből lehívni 2007 és 2010 között.  A további 2,4 milliárd euró Magyarországra érkezett összeg a korábbi kormányok teljesítményétől függetlenül az Európai Bizottság által átutalt előleg volt. Így a szocialisták lényegében a támogatási időszak harmadát vesztegették el anélkül, hogy a fejlesztési programok érdemben beindultak volna. 

Ugyanakkor az Orbán-kormány az elmúlt három évben, a kifizetéseket és a fejlesztési programokat jelentősen felgyorsítva, 7,7 milliárd euró uniós forrást hozott be az országba, ez a szocialisták teljesítményének ötszöröse. A 2010-es kormányváltás óta javuló tendencia reménykeltő, de Magyarországra még így is óriási feladat vár, hogy a még rendelkezésre álló forrásokat lehívja. Ez továbbra is hatalmas erőfeszítéseket kívánó, embert próbáló feladat.
 
Az Európai Szociális Alap forrásainak lehívása területén örökölte a jelenlegi kormány a legrosszabb helyzetet. A Gyurcsány-Bajnai szocialista tandem vezette fejlesztéspolitika 2007-ben és 2008-ban 0%-ot, azaz semmit nem  hívott le az Európai Szociális Alap hétéves keretéből, 2009-ben csak 3,1%-ot,  2010-ben pedig a keret mindössze 1,9%-a érkezett az országba. 
 
A 2007-2013 között megnyíló uniós források lehívására rendelkezésre álló kilenc év 2015 végén jár le. Így Magyarországnak kevesebb, mint három éve maradt, hogy pótolja a Gyurcsány-Bajnai kormányok mulasztásait. Az Orbán kormány eddigi teljesítménye alapján erre komoly esély van.