Nemzet-, kisebbségpolitika

Az össznemzeti politizálás új momentuma

Az össznemzeti politizálás új momentuma

2015. 11. 10.

A nemzeti lista, amelynek köszönhetően az Európai Parlamentből képviselheti a vajdasági magyarság és Szerbia érdekeit, az össznemzeti politizálás új momentuma, emelte ki bevezetőjében Deli, mondván: olyan politikai fórum jött létre, amelyben az összes magyar közösség jelen van, méghozzá állandó jelleggel, és nem időszakosan vagy alkalomtól függően.

– Az is tény, hogy a határon túli magyar közösségek nem ismerik kellőképpen egymást. A nemzeti lista és az európai parlamenti jelenlét határon túli közösségeinket is összébb kovácsolta, aktívvá vált a párbeszéd és az együttműködés. Napjainkban már nem csak az anyaország közvetítésével valósul meg a kommunikáció a közösségek között – fogalmazott Deli.

A képviselő idén év elején Újvidéken tartott lakossági fórumot. Mint azt Szabadkán megjegyezte, az azóta eltelt időszakban sok minden történt, mára egészen más témák váltak aktuálissá. Egyik ilyen téma a migránsválság. Deli felidézte, hogy a magyar kormányzat már idén év elején figyelmeztette az európai döntéshozókat, hogy a migránsok a mediterrán útvonal mellett egyre inkább a balkáni útvonalat veszik igénybe. A magyar figyelmeztetést senki nem hallgatta meg Brüsszelben, sőt, sokan ellenállással reagáltak, emelte ki Deli.

– Ahogyan múlt az idő, annál inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormányzatnak igaza volt. A migránsok mind nagyobb tömegekben érkeztek Európába a balkáni útvonalon. Kora ősszel már azok az országok is módosították álláspontjukat, amelyek korábban nem reagáltak a figyelmeztetésekre. Mára az Európai Néppárt is felismerte a magyar kormányzat lépéseinek indokoltságát. A Fidesz pozíciója ismét erősödött a Néppártban. Az is fontos, hogy a VMSZ az Európai Néppárt társult tagjává válhatott. Ezzel a párt belépőt kapott a legbefolyásosabb európai döntéshozók legmagasabb köreibe. A VMSZ részt vehet a megbeszélésekben és elnyert négy szavazati jogának köszönhetően a szervezeti struktúrákra is kihathat. A VMSZ ezzel aktívan erősíti a Néppártban jelenlevő magyar pártok – Fidesz, KDNP, RMDSZ és a felvidéki MKP – blokkját – taglalta Deli.

A VMSZ képviselője a továbbiakban parlamenti munkájának legfontosabb szegmenseiről számolt be. Egyik alapvető feladata Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseinek a segítése. Ennek jegyében mostanra nyílt kommunikációt sikerült kialakítania a szerbiai hatóságokkal és a csatlakozásban illetékes döntéshozókkal. A felek közötti kapcsolatok igencsak élénkek és Deli elmondása szerint kezdenek eljutni a kölcsönös bizalomig. Tevékenységének másik fontos mozzanata a közlekedés, amely napjainkban az élet számos területének egyik legfontosabb mozgatórugója. A fejlett közlekedés és infrastruktúra a Balkánon egységesíti a piacot és a kontinenst, valamint hozzájárul a térség országai közötti stabilitás elmélyítéséhez, illetve megőrzéséhez.

A folytatásban felszólaló Sógor Csaba az Európát sújtó politikai és erkölcsi válságról ejtett szót, mondván: a jelenlegi körülmények megkövetelik az európai döntéshozóktól, hogy ne csak a pénzre és a gazdaságra összpontosítsanak. Ami Szerbia európai uniós csatlakozását illeti, az RMDSZ politikusa szerint a folyamat tökéletes alkalom arra, hogy emlékeztessék Európát: Románia és Szlovákia a példája annak, hogy a csatlakozást követően hanyatlás veheti kezdetét a kisebbségi jogok tekintetében, ez pedig semmiféleképpen sem lehet követendő példa. A kisebbségvédelem ugyanannyira fontos lehet, mint a gazdaság kérdése – Sógor Csaba szerint ezt kell megértetni az európai döntéshozókkal.

– Meg kell értetni az országok többségi nemzeteivel, hogy a kisebbségvédelemmel már csak azért is foglalkozniuk kell, mert sajnos eljöhetnek azok az idők, amikor mindannyian kisebbségbe kerülnek saját országukban. Ezért saját maguk majdani védelmének érdekében gondoskodniuk kell a tisztességes kisebbségvédelemről – fogalmazott Sógor Csaba.