Szerbia, Vajdaság

Bemutatták az EP-ben a 2016-os szerbiai országjelentést

2016. 11. 11.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos ma bemutatta a 2016-os Szerbiára vonatkozó európai bizottsági országjelentést az Európai Parlament külügyi szakbizottságában. Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő örömét fejezte ki, hogy a jelentés elismerően szól a szerbiai folyamatokról és sürgeti a Kisebbségi Akcióterv megvalósítását.

Johannes Hahn kiemelte: Szerbia a közigazgatási szervek reformjában komoly lépéseket tett az ország gazdaságának stabilizálása terén, valamint fontos szerepet játszik a Balkán országainak együttműködésében. Ugyanakkor megjegyezte: a Pristinával való párbeszédet az EU-integrációval párhuzamosan kell folytatni, továbbá fontos Szerbia külpolitikájának összehangolása az EU kül- és biztonsági politikájával.

Deli Andor néppárti EP-képviselő az ülést követően kiemelte: „Nagy örömömre szolgál, hogy az idei jelentés nagy részben pozitív megállapításokat tartalmaz Szerbiáról. A jelentés sürgeti a 23-as és 24-es tárgyalási fejezethez kapcsolódó kötelezettségek mielőbbi megvalósítását, s mint az már ismeretes, a 23-as fejezethez kapcsolódik a rendkívül fontos Kisebbségi Akcióterv megvalósítása is. Két héttel ezelőtt a frakcióközi kisebbségügyi bizottsági strasbourgi ülésén az illetékes minisztertől hallhattuk, hogy a szerb kormány prioritásként kezeli ezeket a fejezeteket. Ezért bízom abban, hogy hamarosan konkrét eredményeket fogunk látni, ami minden bizonnyal nagy jelentőséggel fog bírni Vajdaság és a kisebbségek helyzetének további javításának terén”.