Pályázatok és beszámolók

Brüsszelben másodszor, másképp

2018. 06. 11.

Brüsszelbe és az Európai Parlamentbe idén május közepén sikerült eljutnom egy hónapra, Deli Andor, képviselő úr mellé, hogy a munkáját segítsem, és hogy belelássak ebbe a csöppent sem egyszerű folyamatokkal teli rendszerbe és épületbe, ami szintén okozott olykor-olykor némi fejtörést.

A város lenyűgözött, mint hét évvel ezelőtt, amikor még egyetemistaként látogattam ide, viszont a két utazás össze sem hasonlítható, hiszen akkor igazi turistaként látogattam egy-egy helyet, mostanra pedig már kezdtem megismerni az utcákat, tereket. Viszont tudni kell, hogy Brüsszelben nem elég, ha csak valaki jól tud tájékozódni, itt nagyon kell ismerni az égtájakat, különben könnyen nem a terv szerinti helyen köt ki az ember, a párhuzamos utcákat még csak hírből sem ismerték a városépítők.

A parlamenti munka során sok mindennel megismerkedtem, láttam, hogy hogyan visznek végig egy ügyet, hogyan lobbiznak egymás között és hogyan örülnek, amikor a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Itt tartózkodásom alatt leginkább a TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság) munkájába nyertem betekintést, ülésekre jártam, hallgattam a képviselők felszólalását és közben végig ámulatba ejtett a helyzet, hogy mennyien vagyunk, mennyi felől, teljesen más nyelveket beszélve, mégis az európaiság összeköt minket és mindenki büszke a munkájára.

Legnagyobb élményem az itt létem során talán az volt, amikor részt vehettem Csáky Pál, felvidéki magyar képviselő által szervezett konferencián, amikor is a Minority SafePack kezdeményezésről diskuráltak. Hihetetlen, hogy pár hónappal ezelőtt még én is egy voltam a kezdeményezés aláírói közül, most pedig itt ülhettem és hallgathattam, ahogy a további lépésekről beszélgetnek. Csáky Pál és Tőkés László képviselő urakkal külön mély megtiszteltetés volt személyesen is találkozni.

Sztáray Péter nagykövet úrral, a magyar NATO misszió állandó képviseletének vezetőjével is szerencsénk volt gyakornoktársaimmal együtt, egy kötetlen beszélgetést folytatni, amikor is nagykövet úr, minden kíváncsi kérdésünkre válaszolt. Ugyanilyen kedvesen fogadtak minket a Magyar Állandó Képviseletnél és az Európai Bizottságnál is.

Deli Andor képviselő úrnak, még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget és az iroda munkatársainak is, akik mindig nagyon segítőkészek voltak, jó hangulatot teremtettek, és akikkel együtt szurkolhattunk a belga labdarúgó-válogatottért.

Bábi Huanita

2018.06.10.