Szerbia, Vajdaság

Brüsszeli vizit

Brüsszeli vizit

2014. 11. 19.

A Vajdasági Magyar Szövetség delegációja brüsszeli látogatásának második napján az Európai Parlament épületében tárgyalt. Pásztor István és Varga László Magyarország, Horvátország és Szlovénia képviselőivel találkozott.

A VMSZ elnöke és köztársasági parlamenti képviselője találkozott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetőjével. Az EPP a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben. A Fidesz, és ennek köszönhetően Deli Andor vajdasági politikus is hozzájuk tartozik. Pásztor István az aktuális szerbiai viszonyokról és a vajdasági magyarok helyzetéről tájékoztatta Manfred Webert. „Elmondtam, hogy szeretném, ha segíteni tudna abban, hogy a folyamatos jelenlétünkkel hangsúlyosan tudnánk felmutatni azokat az ügyeket, azokat a kérdéseket, amelyek a csatlakozási tárgyalás folyamatában megoldásra várnak” – mondta Pásztor István.
 

Pásztor István és Varga László Gál Kingával is találkozott. Az EP-képviselő elmondta, minden egyes Szerbiával kapcsolatos határozat meghozatala előtt kikérték a VMSZ véleményét. „Ezt a nagyon jó, nagyon közeli munkakapcsolatot szeretnénk folytatni, hiszen ez egy kulcsfontosságú időszak lesz most Szerbia csatlakozási tárgyalásának megindulása folyamán. Lényegesnek tartom, tapasztalatból mondom, nézve az előző csatlakozási folyamatokat, minden pontban, minden éves jelentésben a vajdasági magyarság érdeke jelenjen meg.”

Szájer József, az Európai Néppárt képviselőcsoport alelnöke elmondta, fontos, hogy úgy segítsék Szerbia uniós csatlakozását, hogy az a vajdasági magyaroknak a legjobb legyen. „Az Európai Parlament rengeteg kérdést tárgyal ebben az ügyben, a legkeményebb kérdéskör természetesen mindig a költségvetés. Ezekben a kérdésekben igyekszünk azokat a szempontokat érvényesíteni, amelyeket a vajdasági magyar kollégáink ide behoznak és kérnek tőlünk.”

A VMSZ képviselői többek között Milan Zverrel, a szlovén EPP delegáció vezetőjével is tárgyaltak arról, hogy Szerbia számára milyen kihívást jelent az uniós csatlakozás. A politikus reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz Szerbia integrációja az EU-ba.