Pályázatok és beszámolók

Bunford Albert gyakornoki beszámolója

2018. 11. 19.

Mindig is foglalkoztatott a politika világa, érdekelt a magyar vagy épp a szerb parlament munkája. Világhálón követtem napi rendszerességgel a munkájukat. Nagyjából egy éve olvastam az egyik közösségi oldalon, hogy lehet jelentkezni gyakornoknak Brüsszelbe, Deli Andor képviselő Úr irodájába. Azon nyomban elküldtem jelentkezésemet, majd visszajelzést kaptam, hogy elfogadták, nagyon örültem, és alig vártam, hogy testközelből láthassam egy parlament működését.

Három hétre érkeztem Brüsszelbe, ebből egy hetet Strasbourgban tölthettem el, ami számomra a legizgalmasabb volt. Mikor megérkeztem talán egy kicsit megszeppentem a hatalmas épületek, üléstermek láttán, akkor még nem is gondoltam, hogy aktív tagja leszek az üléseknek.

Az asszisztensektől megkaptam első héten a feladataim. Ezek között szerepelt a TRAN és a REGI bizottságok munkájának a figyelemmel kísérése. Ekkor még nem tudtam, hogy valójában ezek a bizottságok mivel is foglalkoznak, de az első TRAN ülés után már világos volt és nagyon örültem, hogy ennek a bizottságnak a munkájában részt vehettem. A TRAN ugyanis a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság, amely különösképpen közel áll hozzám. Az üléseken, a mindennapi közlekedési és idegenforgalmi problémákra keresik a megoldást.

Az ülések különösen izgalmasak voltak már csak az miatt is, mert minden tagállamnak, illetve pártnak van egy elképzelése és ez a sok javaslatból kell, hogy közös nevezőre jussanak. Ez sokszor lehetetlen ezért gyakoriak a kompromisszumok. A cél az, hogy az Európai Unió előre haladjon, és újra és újra megtudjon újulni.

Gyakornokságom legfárasztóbb, de egyben a legjobb része a strasbourgi plenáris ülés volt, ahol alkalmam volt élőben végigkövetni a parlament vitáját Angela Merkel német kancellár asszonnyal, illetve itt tapasztaltam, hogy a parlament valóban egy gyár, egy törvény gyár. Fantasztikus volt testközelből szemlélni azt, hogy hogyan keletkeznek az újabbnál újabb törvények.

Ittlétem alatt alkalmam volt részt venni az október 23-ikai megemlékezésen, ahol Csáky Pál képviselő úr mondott beszédet. Felemelő érzés volt, hogy itt Brüsszelben is megemlékeztünk a szabadságharc hőseiről.

Ugyan rengeteget megtudtam az EU működéséről, de, hogy az egész rendszerét megismerjem ahhoz talán kevés volt ez a három hét, viszont ahhoz, hogy belelássak az EU és egy parlament működésébe tökéletesen elég volt.

Gyakornokságom végére döbbentem rá arra, hogy ez a három hét sokkal többet nyújtott számomra, mint vártam. Én csak egy parlament működésére voltam kíváncsi, de emellett, betekintést nyerhettem a TRAN bizottság munkájába, ami külön öröm számomra.

Szeretném megköszönni a lehetőséget, a rengeteg élményt, és azt a sok mindent, amit itt megtanulhattam. Deli Andor képviselő Úrnak, és az asszisztenseknek is köszönöm, hogy bármi kérdésem volt hozzájuk fordulhattam.

Életre szóló élmény volt ez a 3 hét!

                                                                                                               Bunford Albert