Szerbia, Vajdaság

Deli Andor módosítana McAllister jelentésén

2015. 01. 21.

David McAllister szerbiai jelentéstevő tervezete tartalmazza a fontos általános politikai kérdéseket és az elért eredményeket is – kommentálta Deli Andor vajdasági származású Fidesz-KDNP-s Európai Parlamenti képviselő a hétfő délután ismertetett, Szerbiáról szóló országjelentést. Véleménye szerint a beszámoló összességében pozitívnak mondható. Deli Andor, a Fidesz-KDNP EP képviselője: „Úgy gondolom, hogy egy kiegyensúlyozott jelentést hallhattunk, amiben az összes nagypolitikai téma fel volt vonultatva. Kezdve a korrupció elleni harctól, a külpolitika összehangolásán keresztül egészen a koszovói dialógusig. Ezek mind nagyon fontosak Szerbia EU felé való közeledésében. Ami még jó hírként elhangzott a jelentéstevő szájából, az pedig az, hogy az idei év első felében megnyílhatnak az első tárgyalási fejezetek.”

Deli Andor szerint a jelentés szövegében szükség lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a nemzeti tanácsok és a kisebbségi jogok megvalósulásának kérdésére, különösen mivel a szerb kormány készíti a 23. tárgyalási fejezet megnyitásához elengedhetetlen akciótervet az igazságügyről és az emberi alapjogokról. „Azt gondolom, hogy a kisebbségi témakörnek is hangsúlyosabb teret kellene adni ebben a szövegben, elsősorban a nemzeti tanácsok vonatkozásában. Már csak az miatt is, mert várható, hogy az idén megtörténhet az alkotmánybírósági határozattal való összehangolása a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek. Itt nagyon oda kell figyelni arra, hogy a megszerzett jogosítványai a nemzeti tanácsoknak ne csorbuljanak, ne csökkenjenek.”