Közlekedés és turizmus

Egyes tagállamok veszélyeztetik a jogbiztonságot az európai fuvarozásban

2018. 05. 16.

„A közúti fuvarozásban olyan jogszabályokra van szükség, melyek végrehajthatóak és szavatolják a jogbiztonságot, mint alapvető európai értéket” – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a kiküldetési irányelv módosító indítványainak közlekedési szakbizottsági vitája során.

„Egyes tagállamok szabályai egyszerűen rosszindulatúak és cinikusak, ugyanis miközben tiltják és büntetik a pihenőidő eltöltését a kamion kabinjában, nem biztosítanak megfelelő parkoló és szálláshelyeket. Ez már nem csak a fuvarozási piac egységéről és a szolgáltatások szabadságának kérdéséről, hanem a jogbiztonsághoz való alapjogról is szól, melyhez minden személynek és vállalkozásnak joga van. Ezért sürgetem az Európai Bizottságot, hogy éljen hatásköreivel és védje meg az európai fuvarozókat egyes tagállamok rosszindulatú és önkényes intézkedéseitől” – mondta el felszólalásában a néppárti politikus.

„Bizakodásra adhat okot, hogy a kiküldetési irányelv parlamenti tárgyalásának jelenlegi állása szerint a nemzetközi fuvarozás nem tartozna a kiküldetés szabályai alá. Ez egy jó induló kiindulópont, viszont szükséges foglalkoznunk a részletekkel is. A jogszabályjavaslat még mindig túl sok adminisztratív terhet róna a fuvarozókra és a sofőrökre. A sofőröktől nem követelhetjük meg, hogy tartsák maguknál a munkaszerződéseiket, fizetési elszámolásaikat és egyéb adminisztratív okmányaikat. A nemzetközi fuvarozás terén olyan jogszabályokra van szükség, amelyek egyértelműek kiszámíthatóak és könnyen végrehajthatóak” – tette hozzá Deli a módosító indítványok szakbizottsági vitája kapcsán.