Közlekedés és turizmus

Egyre aggasztóbb méreteket ölt a sofőrhiány az Európai Unióban

2021. 10. 04.

Deli Andor és Bocskor Andrea Fideszes EP-képviselők írásbeli kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz, hogy felhívják a figyelmet az Európai Unión belül egyre nagyobb méreteket öltő sofőrhiányra. A kérdésben az EP-képviselők megállapítják, hogy a közúti fuvarozás az európai gazdaság mozgatórugója, melynek működtetése elképzelhetetlen megfelelően képzett sofőrök nélkül. Emlékeztetettek: sok tagállamban sofőrhiány tapasztalható, és a középtávú kilátások szintén vészjóslók.

,,Az előrejelzések szerint a közúton történő áruszállítás folyamatosan növekedni fog az elkövetkező években, ellentétben a sofőrszakmát választók számával, amely folyamatosan csökken. Ez az oka a napokban Nagy-Britanniát sújtó ellátási fennakadásoknak is, melyet szintén az áruszállításban munkát vállaló sofőrök hiánya okoz” – mondta el Deli.

“A sofőrhiány Európa-szerte, így Magyarországra is jellemző probléma. A nagy és közepes vállalkozások esetében 8-10 százalékra becsülik a tehergépjármű sofőrök hiányát a nemzetközi áruszállításban. A szakképzés  megerősítése és a munkakör vonzóvá tétele érdekében  a kormány határozott lépéseket tett, hiszen a jelenkori munkaerőpiaci igények azt  mutatják erre a szakmára hosszú távon is szükség lesz. Az Európai Bizottságnak is növelni kellene a szakma támogatását, nem csak a bonyolultabbnál bonyolultabb bürokratikus terheket kiróni rájuk” – nyilatkozott Bocskor Andrea. 

,,A tagállami kormányok, érdekvédelmi szervezetek és fuvarozóvállalatok különböző intézkedésekkel próbálják vonzóbbá tenni a sofőr szakmát. Ebben az Európai Bizottságnak is szerepet kell vállalnia, hiszen az egész uniót érintő problémával állunk szemben, az a feladata, hogy támogassa a tagállami törekvéseket. Ezért kérdést intéztünk az Európai Bizottsághoz, hogy tájékoztatást kapjunk milyen programokkal, eszközökkel kívánják támogatni a tagállamokat” – tette hozzá Deli.