Szerbia, Vajdaság

Elutasítjuk az Európai Parlament Szerbia-országjelentését!

2023. 05. 02.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága mai ülésén elfogadta a 2022-es évre vonatkozó Szerbia-országjelentést. A jelentés méltatlan és elfogult állításai miatt a Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés ellen szavaztak. 

Az Európai Parlament 2022-es Szerbia-jelentéséről szavazott ma a Külügyi Bizottság. A jelentés szövege nem csupán elfogult és politikailag részrehajló állításokat tartalmaz, de jellege és megfogalmazásai alapján egyértelművé vált, hogy az Európai Parlament immár szándékosan rombolja a Szerbiához fűződő kapcsolatát, és az eddig kialakított partneri viszonyt.

Az EP elfogultsága még inkább nyilvánvalóvá válik, ha összehasonlítjuk a Szerbiáról és a többi nyugat-balkáni országról készült jelentéseket. A kiegyensúlyozottság és az egységes mérce hiánya szembetűnő.

Magyarország továbbra is kiáll Szerbia EU-tagsága mellett. Meggyőződésünk, hogy a Külügyi Bizottság Szerbia-országjelentése nem szolgálja azt a célt, hogy az ország mielőbb az Európai Unió tagjává váljon. Éppen ezért a Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés ellen szavaztak.

Háttér: Az Európai Parlament várhatóan a májusi plenáris ülésén szavaz a jelentésről.