Pályázatok és beszámolók

Erdődi Edvina gyakornoki beszámolója

2017. 03. 09.

Hogy mi jut eszembe Brüsszelről?

Az eső.

A szeszélyes időjárás. Megáztam, és nem egyszer, sokszor. Hiába volt minden alkalommal nálam az esernyőm, az erős szél sokszor megbirkózott velem és csak úgy kopogtak az esőcseppek. Szerintem Brüsszelben a meteorológus nem egy kifejezetten keresett szakma.

Az Európai Parlament.

A sok bejáratával, az esőben is mosolygós ajtón állókkal, az ellenőrző kapukkal, a sok lépcsővel, az Infó központtal, ahol minden nap új jelszót adtak az ingyenes wifihez, az E szárnyban található, 9. emeleti, folyosó jobb oldalának végében lévő iroda. A gyakornoki beléptető kártyám a nyakamban. A nulladikon megtalálható étterem, edzőterem és szauna. Több ezer ember. A plenáris ülések, ahol tilos a karzaton a tetszés vagy a nem tetszés kinyilvánítása, a politikusok kulturális felszólalása, a nyelvek kavalkádja, a fordítók profizmusa. Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elfogadott szerbiai országjelentése a 2016-os évre. Módosítás-tervezetek készítése az internetkapcsolat előmozdítása érdekében a helyi közösségekben, valamint a gigabit alapú európai társadalom és az 5G témakörben. Az e-demokrácia fogalmának körbejárása. A pénteki rövidített munkanap. Anyanyelv kontra államnyelv konferencia. Március 15-ei megemlékezés. Magyarok.

A város.

A nyüzsgő élet. A rengeteg séta. A tüdőm, ahogy sípol, mert bírnom kell az iramot. A macskaköves utak és a hólyagok a lábamon. A száguldó, mozgó embereket is profin kikerülő bicajosok és a talált 10 euró. A GPS segítségével való közlekedés. Az eltévedés és felfedezés. A romantikus francia nyelv dallama, amit bárhogy is akartam, nem értettem. A bevásárló utca, a központ, a pisilő kisfiú, az Atomium emlékmű. A szimpatikus parkok, azokkal az érdekes fákkal. A még nekem is tetsző, isteni finom belga barna sörök.

A lehetőség.

Hogy itt lehettem. Hogy bejárhattam a parlament folyosóit, hogy elmehettem a Parlamentáriumba, hogy végigkövethettem megannyi ülést. Hogy testközelből megtapasztalhattam az itt folyó mindennapi munkát. Hogy egy kis időre is, de részese lehettem az irodában tapasztalt összhangnak. Hogy ismerkedhettem és kapcsolati tőkét teremthettem. És hogy átléphettem a saját határaimat.

És legfőképpen köszönöm a lehetőséget és azt a nyitottságot, amivel Deli Andor képviselő úr fogadott.

U.i: És persze megint esik az eső.

Erdődi Edvina,

Brüsszel, 2017. március 9-én.