Szerbia, Vajdaság

EU bővítéspolitika – Itt az együttműködés és előrehaladás ideje 

2022. 06. 23.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén az Európai Tanács nyugat-balkáni vezetőkkel való június 23-i ülésének előkészítéséről, valamint Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Georgia tagjelölti státuszáról vitázott. Gál Kinga, Bocskor Andrea és Deli Andor, a Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták: támogatjuk Ukrajna, Moldova és Georgia tagjelölti státuszát, továbbá a nyugat-balkáni országok európai integrációjának felgyorsítása mellett állunk.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: „Az országok tagjelöltségét azonos értékek és feltételek mellett kell mérlegelni, ezért Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina számára is egy ütemben kell biztosítani a tagjelöltséget. Természetesen minden ország eleget kell, hogy tegyen a csatlakozási feltételeknek, csak így tud az EU hiteles maradni. Az Unió szavahihetősége múlik a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának felgyorsításán, a bővítésnek új lendületet kell adni. A jelenlegi geopolitikai helyzetben különösen fontos, az Unió alapvető érdeke a térség biztonsága és stabilitása. Ehhez szükséges Szerbia és Montenegró esetében a csatlakozási tárgyalások előrelendítése, Észak-Macedóniával és Albániával a tárgyalások megindítása, Koszovónak pedig vízummentességet kell biztosítani. A bővítés támogatásában eljött az együttműködés és előrehaladás ideje!”

Deli Andor kiemelte: „Remélem, Ukrajna tagjelöltsége nem egy hasonlóan üres ígéretet takar, mint amit a Nyugat-Balkán országai már megtapasztalhattak az elmúlt bő egy évtizedben. A bővítési folyamatot fel kell gyorsítani. A bővítési fáradtság egy olyan luxus, amit ebben a helyzetben az EU nem engedhet meg magának.”

Bocskor Andrea aláhúzta: „Bízom abban, hogy Európai Tanácsban pozitív döntés születik, amely elősegítheti a háború sújtotta Ukrajnában a békefolyamatot, a tagjelölti státusz kritériumainak megvalósulását, beleértve a koppenhágai kritériumokat, ami egyben biztosítékot jelenthet a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak garantálására is.”