Szerbia, Vajdaság

EU-Szerbia: Várjuk az országjelentést

EU-Szerbia: Várjuk az országjelentést

2014. 10. 01.

 

Szerbia újra megmérettetik – hamarosan elkészül az országról szóló európai uniós jelentés, amelyben az eddigi teljesítményt, az eredményeket összegzik. Deli Andor európai parlamenti képviselő: „Várjuk október 8-án az országeredmény-jelentés közzétételét a bizottság részéről, és ennek utána a megvitatására fog sor kerülni a parlamenti szakbizottságokban. Az év vége felé a plenáris ülés elé is kerül ez az anyag. Ez az a pont, amely ismét jelentős mértékben befolyásolja majd a tárgyalások menetét.”

Szerbia uniós útja összefonódik Koszovóval. A párbeszéd, a viszonyok rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások megfelelő módon haladjanak. „A koszovói kormányválság kapcsán egy bizonyos kényszerszünetben van, mivel a koszovói tárgyalófél jelen pillanatban nem áll rendelkezésre. Ha ezen a patthelyzeten túlmozdul a politika, akkor azt gondolom, hogy a tárgyalási menet is, a csatlakozási tárgyalások menete is föl tud gyorsulni” – mondja Deli Andor.

Deli Andor Szerbia európai uniós integrációs folyamatát magyarországi EP-képviselőként is segíti. Emellett azért lobbizott a májusi árvíz után, hogy az Európai Unió katasztrófahelyzetben ne csak a tagországoknak nyújtson pénzügyi segítséget, hanem a csatlakozni vágyó államoknak is.