Eurómilliárdok az Unióból – Felgyorsult a fejlesztési pénzek lehívása

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta a 2012. évi uniós költségvetési tárgyalások első fordulójának parlamenti mandátumáról szóló előterjesztést. A vita során Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő rávilágított, hogy a Fidesz-KDNP kormány alatt jelentősen nőtt a Magyarországra érkezett uniós fejlesztési források mértéke.

Ennek kapcsán Surján László, a néppárti frakció költségvetési ügyekért felelős képviselője és a Regionális Fejlesztési Bizottság témafelelőse elmondta: "2012-ben is a legfontosabb a kohéziós politika finanszírozása. Magyarországra a Fidesz-KDNP kormány alatt az elmúlt egy évben 2,28 milliárd euró uniós fejlesztési forrás érkezett, míg a korábbi három és fél évben átlagban csak évi 1,05 milliárd euró támogatást sikerült lehívni. Ráadásul a 2007-2010-es időszakban a szocialista kormányzás alatt érkezett 3,7 milliárd euró nagy része, több mint 2,3 milliárd euró a kormány teljesítményétől független, az Unió által automatikusan folyósított előleg volt."

"A jelenlegi jó kormányzati teljesítmény hosszú távú fenntartásához arra is szükség van, hogy a pályázók a saját önrészüket megfelelően biztosítani tudják" – hangsúlyozta Surján László kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő.