Európai képviselők tényfeltáró útja Olaszországban

Holnap érkezik Rómába az Európai Parlament tényfeltáró küldöttsége, hogy közvetlenül a helyszínen vizsgálja meg az olasz kormány biztonsági csomagtervének végrehajtását és a táborokban élő romák helyzetét. A delegációt az Európai Néppárt részéről Járóka Lívia fogja vezetni.

Az Európai Parlament Állampolgári Bel- és Igazságügyi Bizottsága még július folyamán döntött úgy, hogy hivatalos delegációt küld az olasz fővárosba. A küldöttség számos tárgyalást folytat majd az országos és helyi hatóságok érintett képviselőivel, valamint több cigánytelepre is ellátogat. A tényfeltáró út célja, hogy választ találjon az olasz kormány rendelkezéseivel kapcsolatos aggodalmakra, azaz, hogy a tervezett adatgyűjtés nem valósít-e meg közvetlen, vagy közvetett diszkriminációt, maradéktalanul tiszteletben tartják-e a kiskorúak jogait, illetve a bevándorlók kiutasítása minden esetben összhangban áll-e a közösségi jog és a 38/2004-es, „az uniós állampolgárok szabad mozgásáról” szóló irányelv rendelkezéseivel.

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ képviselőnője sajnálatának adott hangot, hogy a rövid távú politikai érdekek egyre inkább ellehetetlenítik az emberi jogi diskurzust és a tagállamok különböző politikai pártjai csak akkor foglalkoznak a romák ügyével, ha az lehetőséget biztosít egymás támadására. Ebben komoly felelősség terheli a médiát is: a szenzációhajhász és lejárató híradások helyett pozitív példákról, innovatív ötletekről és a valós helyzetről kellene tudósítani – mondta a képviselőnő. „A romák valós integrációja olyan hosszadalmas, generációkon átívelő folyamat lesz, amelyet várhatóan még számos, az olaszországihoz hasonló keserű megtorpanás hátráltat majd, éppen ezért fontos, hogy a lehető leggyorsabban válaszoljunk ezekre a kihívásokra” – fogalmazott Járóka.