Költségvetés

Fel kell gyorsítani az uniós források kifizetését

2022. 12. 19.

Az Európai Parlament plenáris ülésén ma arról döntött, hogy a 2021-2027-es uniós pénzügyi keretterv két év működés után máris átalakításra szorul. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője szerint a költségvetés átszabásánál fontosabb kérdés, hogy miért nem jutnak a tagállamok az őket megillető forrásokhoz. Hangsúlyozta, inkább a felesleges adminisztratív terhek megszüntetésén, a politikai alapú jogállamisági zsarolás befejezésén, a túlzó és a kifizetéseket nehezítő feltételrendszer lebontásán kellene dolgozni.

Deli Andor felszólalásában elmondta: az EP jelentésének célja a 2021-2027-es pénzügyi keretterv felülvizsgálata, ugyanakkor még meg sem kezdődött annak lényegi végrehajtása. Az új Közös Agrárpolitika csak 2023-tól indul, az új kohéziós forrásokból még semmit, a helyreállítási forrásokból pedig csak 136 milliárd eurót fizetett ki az Unió. Ebben a helyzetben, amikor még nincsenek értékelhető eredmények, nem megalapozott felülvizsgálatot követelni.

Deli Andor emlékeztetett: mindjárt 2023, a kohéziós eszközöknél mégis még mindig csak az előző 2014-2020-es időszak kifizetéseinél tartunk. Az új partnerségi megállapodások megkötése nagyon lassan haladt, és örülhetünk, ha a jövő év első felében legalább az előlegek kifizetésére sor kerül, miközben már itt vagyunk a ciklus felénél.

Deli Andor szerint a költségvetés átszabásánál fontosabb kérdés, hogy miért nem jutnak a tagállamok az őket megillető forrásokhoz és inkább a felesleges adminisztratív terhek megszüntetésén, a politikai alapú jogállamisági zsarolás befejezésén, a túlzó és a kifizetéseket nehezítő feltételrendszer lebontásán kellene dolgozni. Az újabb gazdasági válságot látva elengedhetetlen, hogy a tagállamok mihamarabb megkapják az őket jogosan megillető forrásaikat.