Nemzet-, kisebbségpolitika

A fiatalok szerepe Magyarország és Szerbia európai jövőjében

2018. 05. 03.

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő vendégül látta a budapesti Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium három diákját és tanáraikat Brüsszelben. A tanulók a „Fiatalok szerepe Magyarország és Szerbia európai jövőjében” címmel meghirdetett esszépályázat nyerteseiként vehettek részt a belgiumi tanulmányúton.

Az iskola céljai között szerepel a magyarországi szerb fiataloknak a magyar oktatás-nevelési rendszer keretein belül – részben, vagy teljesen anyanyelven – történő oktatása, valamint a fiatalok alap-, és középfokú magyar nyelvtudásának fejlesztése. A budapesti szerb tannyelvű gimnázium számos szerbiai fiatalnak ad lehetőséget, hogy egy európai uniós oktatási intézményben szerezzenek érettségit és megismerkedjen a magyar kultúrával és nyelvvel, ezzel segítve a jószomszédi viszonyok elmélyülését.

Látogatásuk során alkalmuk nyílt ellátogatni az Európai Parlamentbe, a Parlamentáriumba, valamint találkozni Szerbia EU-s nagykövetével, Ana Hrustanović-tyal és fogadta őket Magyarország EU-s Állandó Képviseletének Kül- és Biztonságpolitikával megbízott nagykövete, Rusz Harry Alex is.

„Mivel szerb anyanyelvű, de Magyarországon tanuló gyermekekről van szó, ezért különösen örülök annak, hogy úgy a magyar, mint a szerb nagykövettel találkozhattak. Számomra ez is azt bizonyítja, hogy a két ország közötti kapcsolat kiváló, talán soha nem volt még ennyire jó. Magyarország Szerbia egyik legfőbb stratégiai partnere az EU felé vezető úton, nekünk, vajdasági magyaroknak pedig elemi érdekünk, hogy a Nyugat- Balkán országai, legfőképpen pedig Szerbia mielőbb az Európai Unió tagjává váljon”- emelte ki Deli Andor.