Fiatalok az uniós költségvetés fókuszában

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága az idei uniós költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során 2010. május 4-én tartott ülésén az ifjúsági programokkal kapcsolatos uniós kiadásokat vizsgálta. Mivel az erre a területre irányuló közvetlen és közvetett kiadások több milliárd eurós nagyságrendűek, hatékony igénybevételük révén nemcsak számtalan hazai ifjúsági programot lehetne indítani, hanem az jelentősen növelné a Magyarországra érkező uniós támogatások összegét is.

Noha az európai fiatalok nem kifejezetten érdeklődnek az Európai Unió intézményei iránt, az EU egyre több programot indít számukra. A 2011-es uniós költségvetésben például mintegy két milliárd eurót tervez a Bizottság közvetlenül ifjúsági programokra fordítani. Surján László európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) a 2010. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése kapcsán rámutatott arra, hogy számos más forrásból is részesednek Európa fiataljai.

A megbeszélésen Sidonia Jedrzejewska a 2011-es költségvetés előadója felhívta a figyelmet arra, hogy az ifjúsági programok nagyon költséghatékonyak, hiszen viszonylag kis pénzzel sok jó célt lehet szolgálni. Az ifjúsági programok számára a következő évtized különösen ígéretesnek tűnik, hiszen az Európai Unió formálódó, következő tízéves gazdasági stratégiája (EU2020) is  befektetésnek tekinti  az ifjúságra fordított összegeket.

Az Erasmus, a Leonardo da Vinci és a Marie Curie nevekkel fémjelzett uniós programok  már most is kiváló lehetőségeket biztosítanak a diákoknak, fiatal köztisztviselőknek  és kutatóknak, hogy az egyes tagállamokban megszerzett tudásukat más uniós országokban gyarapítsák, illetve szakmai tapasztalatot szerezzenek. A mobilitás azonban nemcsak a képzési területen jelentős, de a foglalkoztatásban is. Napjainkban, amikor Európa ifjúságának 20 százaléka munkanélküli,  az ideiglenes külföldi munkavállalás sokat segíthet a gondok megoldásában.

Nagy sikere van a Fiatalok Lendületben programnak, mely a nem formális tanulás körében nyújt támogatásokat.  Magyarországon is jó lehetőség a fiatal gazdák számára  szolgáló, vissza nem térítendő támogatások rendszere. Surján László kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerint az ifjúsági civil szervezeteknek közvetlenül nyújtott támogatásokat is jobban ki lehetne használni.