Fogyatékosságügyi Parlament Máltán

A Máltai Nemzeti Fogyatékosságügyi Bizottság meghívására tett Máltán látogatást Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament fogyatékosságügyi munkacsoportjának elnöke. A szigetországban immár hagyomány, hogy évente egyszer egy ún. Fogyatékosságügyi Parlament elnevezésű rendezvényen három fogyatékossággal élő személy foglalja össze az aktuális helyzetet a máltai kormány, valamint parlamenti képviselők számára. A helyi parlament épületében megrendezett eseményen a fogyatékossággal élők ismertethetik kihívásaikat az állami vezetőknek, s egyben nyílt vitafórumot is tartanak.

Idén a múlt héten került megszervezésre a máltai Fogyatékosságügyi Parlament, melyen Kósa Ádám az esemény főelőadóként az európai fogyatékosságügyi folyamatokat, s az Európai Parlament e területen végzett munkáját ismertette. A Michael Frendo, a Máltai Parlament elnöke által levezetett rendezvény fő témája a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény volt, melyet Valetta még máig nem ratifikált. A résztvevő máltai kormánytisztviselők – Dolores Cristina oktatási miniszter és Tonio Borg miniszterelnök-helyettes – valamint a munkáspárti ellenzék vezetője, Joseph Muscat egyaránt kifejezték reményüket, hogy a ratifikációs folyamat fél éven belül lezárásra kerül. 

Kósa Ádám látogatása során találkozott a máltai jelnyelv elismertetésével foglalkozó alapítvány vezetőivel is, akik ismerős jellegzetességekről számoltak be: a mindössze fél budapestnyi országban élő 400 siket személynek csupán három jelnyelvi tolmács áll rendelkezésére a kommunikáció akadálymentesítésére, holott legalább 10 főre lenne szükségük.

A néppárti politikus látogatása utolsó napján részt vett a Simon Busuttil máltai EP-képviselő által szervezett szakszemináriumon, ahol az európai szociális kohéziós folyamatokról szerzett tapasztalatait foglalta össze a máltai kormánypárt képviselői részére. Az EP egyetlen siket képviselője látogatását így összegezte: "Ez a kis ország teljesen más problémákkal küzd, mint az Európai Unió többi tagállama, éppen ezért hatványozottan fontos számukra, hogy az ország sajátosságainak figyelembe vétele mellett indítsák be az uniós folyamatokat." "E háromnapos látogatás bebizonyította számomra, hogy nem egy ország mérete vagy lakossága számít – egyaránt fontos minden fogyatékossággal, vagy a nélkül élő ember" – mutatott rá Kósa Ádám.