Közlekedés és turizmus

A fuvarozás területén sem akarunk többsebességes Európát!

2017. 05. 18.

Napjainkban egyre gyakrabban beszélünk a többsebességes Európáról, miközben javuló versenyképességre és egy valóban egységes piacra van szükség, ahol a tőke és az áruk mellett a szolgáltatások és a munkaerő is szabadon áramolhat! – jelentette ki szerda délután Deli Andor és Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a strasbourgi plenáris ülés közúti közlekedésről szóló vitájában.

Az Európai Bizottság május 31-én mutatja be az ún. Mobilitási Csomagjának első részét. Olyan átfogó tervezet ez, amely a közúti közlekedés különféle területeivel foglalkozik, külön kiemelve annak szociális vetületét. Ugyanakkor a többsebességes Európa a fuvarozás tekintetében már most megvalósulni látszik, ugyanis lassan kialakul a tagállamoknak egy olyan köre, amelyek hasonlóan egyoldalú intézkedéseket vezetnek be, veszélyeztetve ezzel az egységes belső piac működését.

„A Bizottság  Mobilitási Csomagjával szemben nagyok az elvárások nemcsak a Parlamenten belül, de a tagállamok részéről is. Olyan javaslatokra van szükség, amelyek megszüntetik, illetve megelőzik a közlekedési piac további fragmentációját és maradéktalanul biztosítják az árufuvarozás szolgáltatásának szabadságát az egységes piacon belül” – hangsúlyozta Deli Andor.

Az Európai Parlament az elmúlt hónapokban saját állásfoglalási indítványt készített, amely irányvonalat mutat a Bizottságnak az egyes tervezetek kidolgozásához. „A megfoghatatlan és ez idáig definiálatlan „szociális dömpingre” hivatkozva jön létre a szemünk előtt a többsebességes Európa egy olyan területen, ahol erre egyáltalán nincs szükség. Ezt a Bizottság is így láthatja, hiszen több esetben indított vizsgálódási folyamatot erre vonatkozóan” – mondta el Deli.

Kósa Ádám írásbeli hozzászólásában rámutatott: „Az EU globális versenyképessége folyamatosan csökken az 1990-es évek óta. Egy többsebességű Európában megkérdőjeleződne a regionális fejlesztési politika, pedig annak kiegyenlítő jellegű funkciója a csatlakozás egyik legfőbb vonzerejét jelentette, ahogyan a mindenki számára egységes, szabad belső piac is”.

A néppárti magyar képviselők szerint ezért a Bizottságnak a mobilitás csökkentése helyett minden olyan tagállami intézkedés ellen fel kell lépnie, amely korlátozza a szolgáltatások szabad mozgását a közúti árufuvarozás területén