Közlekedés és turizmus

Geopolitikai jelenősége van a nyugat-balkáni közlekedési folyosó létrehozásának

2023. 04. 13.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága (TRAN) mai ülésén elfogadta a transzeurópai közlekedési hálózatokra (TEN-T) vonatkozó felülvizsgálati jelentését. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője, a szakbizottság magyar tagja elmondta: az elfogadott jelentésnek geopolitikai súlya is van. ,,A Nyugat-Balkáni közlekedési folyosó létrehozása fontos lépés az EU és a térség számára is” – emelte ki Deli.

,,Az uniós döntéshozók elfogadták végre a tényt, hogy a közlekedési folyosók fejlesztése nem állhat le az uniós külső határokon, így a nyugat-balkáni térség is önálló közlekedési folyosót kapott. A nyugat-balkáni közlekedés folyosó jogszabályba foglalása felgyorsíthatja az infrastrukturális fejlesztéseket, és növelheti az uniós támogatás mértékét. Különösen fontos ez Szerbia számára, ahol, földrajzi helyzetéből adódóan, keresztülhaladnak a legfontosabb regionális áru és személyszállítási útvonalak” – emelte ki Deli.

„Kiemelten fontos ez Magyarország és a vajdasági magyarság szempontjából is, hiszen a legfontosabb közlekedési csatlakozási pontok a régió és az EU között a szerb-magyar határon találhatóak” – hangsúlyozta Deli Andor.

Háttér: A TEN-T rendelet szabályozza az Európai Unió hosszútávú közlekedési infrastruktúrafejlesztési céljait. A szakbizottsági jelentés elfogadása az első lépés az intézményközi tárgyalások megkezdésében, amely során az Európai Parlament és a Tanács megegyeznek a jogszabályjavaslat végső tartalmáról.