Pályázatok és beszámolók

Gyakornoki beszámoló Csorba Norberttől

2016. 11. 19.

Mint pályakezdő építészmérnöknek egy bánáti kis faluból elképzelésem sem volt arról, hogyan működhet egy Európát összefogó intézmény olyan, mint az Európai Parlament. Kíváncsiságom és a tapasztalatszerzési szándékom miatt, úgy határoztam, hogy jelentkezem a gyakornoki programra, amit Deli Andor képviselő úr irodája hirdetett meg. Nagy kihívás elé néztem, mikor tudatosult bennem, hogy azon szerencsések közé tartozom, akik a 2016-os évben részesei lehetnek az Európai Parlament mindennapjainak.

Maga az épület, amelyben Európa legmeghatározóbb döntései születnek, önmagában komolyságot sugárzott, és egy nemzetközi kis várost alkotott magában Brüsszel városában. A folyósok, számtalan irodák és üléstermek között az első napokban, mint új gyakornok elveszettnek tűntem. A gyakornoki teendők és tudnivalók elemzése után azonban gyorsan tisztázódnak bennem a gondolatok, hogy milyen feladatok várnak rám az ittlétem alatt. Deli Andor képviselő úr személyében egy nyitott és kommunikatív embert ismertem meg, aki egyedülálló szaktudással képviseli a vajdasági magyar érdekeket az európai politikai életben. Közvetlenségének és az asszisztensei, Gábor és Attila, nyitottságának hála, hamar feloldódtak a gátlásaim és teljes erőbevetéssel próbáltam megfelelni a rám bízott feladatok ellátása terén. Feladataim során betekintést nyerhettem abba, hogyan születnek meg az új politikai jelentések, melyekről jegyzeteket készítettem, figyelemmel kísértem a módosítások felvételét és átdolgozását egy szabályzaton belül, megtapasztaltam, hogy egy politikai folyamat milyen átdolgozáson fut végig, mire eléri a végleges, minden tagállamnak megfelelő formáját, és életbe lép az Európai Unió területén. Részt vettem TRAN üléseken, amelyeken a tagállamok közlekedéssel és idegenforgalommal megbízott képviselői újabb és újabb indítványozásokat kezdeményeztek. Innovációk születését első kézből tanulmányozhattam kutatásokból: a fenntartható turizmus egy régióra való hatásainak mértékét környezetvédelmi és politikai téren; a drónok veszélyét az európai légtérben; a légi autópályák kialakítására külön figyelmet szenteltem, mert egy számomra eddig ismeretlen tényezőket átfogó jelenségek határozzák meg egy ilyen mértékű összeurópai projekt megvalósítását. A parlamenti élet nem csak a politikáról szól, mint ahogy hittem, rengeteg rendezvénysorozat, kiállítás és egyéb kulturális műsor is helyt kap a tanácsülések mellett. Az irodán keresztül megrendezésre került egy fotókiállításunk is a Duna folyó szerbiai természeti kincseivel. Kárpát-medencei agrárszövetkezetek képviselőivel is találkozhattam, akik régiójuk jelenlegi mezőgazdasági helyzetét tárták fel a parlamenti képviselőknek.
A nemzetközi környezet nagyban hozzájárult, hogy az angol nyelvtudásomat több szintéren is fejlesszem. Új ismeretségekre tettem szert gyakornokokkal és asszisztensekkel más országok képviseletében, akik a továbbiakban hozzájárultak ahhoz, hogy egy barátságos környezet alakuljon ki az itt tartózkodásom alatt. Együtt felfedeztük Brüsszel építészeti és turisztikai látványosságait, különböző belga söröket próbáltunk ki Brüsszel vendéglőiben, ínyenckedtünk a belga csokoládéban és gofriban is egyaránt. Hétvégenként a környező belga és holland városokba is lehetőségem volt elutazni, és ezáltal olyan helyeket is bejártam, mint az Északi-tenger partja, Amszterdam csatornái, Brugge, Leuven és Ghent gótikus stílusú központjai.
Hatalmas élettapasztalatot szereztem az ittlétem alatt, változott a világnézetem a politikával szemben, komolyabban és felelősségteljesebben fogok hozzáállni az elkövetkezőkben a politikai tevékenységek terén. Ehhez nagyban hozzájárult maga a multikulturális város Brüsszel, az Európai Parlament pörgő életszínvonala, nemzetközi kapcsolatszerzés. Hálás vagyok Deli Andor képviselő úrnak, hogy eddigi életem egyik legemlékezetesebb idejét tölthettem el a brüsszeli irodájában, sokrétű tapasztalatot szerezve ezzel. Hiszem, hogy továbbra is sikeresen fogja vezetni az irodát és kellőképpen fogja képviselni a magyar érdekeket az európai politikai életben, és ehhez kívánok neki és asszisztenseinek, Attilának és Gábornak sok sikert, és a legközelebbi viszontlátásig.

Tisztelettel, Csorba Norbert