Pályázatok és beszámolók

Gyakornoki beszámoló Hornyik Annától

2017. 02. 03.

Fénylő kékség. Végtelen folyosók. Kibogozhatatlannak tűnő üveglabirintus. Lobogók. Tudás – hatalom. Brüsszel…

Itt lebeg előttem a szegedi recsegő-ropogó katedra, rajta Schiffner Imola tanárnővel, ahogy mosolyogva, de határozottan diktál, mi meg bosszúsan, de iparkodva karcoljuk az akkor még oly semmitmondó szavakat. Szinte látom a jegyzetem. Európai Parlament. Aláhúz, új sor. Az Elnök. Két és fél évre választják a Parlament tagjai maguk közül. Új sor: feladatai…

És most, három évvel később, itt, az időjárását tekintve követhetetlenül szeszélyes, ugyanakkor behatárolhatatlanul sokszínű, és a maga módján mégis hívogatóan nyüzsgő Brüsszelben csücsülünk mi is, mikor az új elnökről szavaznak. Hihetetlen, nem igaz?!

És mi történik a következő héten? Hétfő reggel mit sem sejtve a néppárt politikai közgyűlésre igyekszünk, ahol az utolsó sorokban tanyázó, buzgón jegyzetelő gyakornokok között helyet keresünk mi is. A fülhallgatókat igazítva a még ropogós napirendet böngésszük, mikor egyik pillanatban hatalmas tapsvihar kerekedik. Mire az aznapra megvitatásra kitűzött témák szakszavainak áradatából feleszmélünk, a frissen megválasztott Tajani elnök már ott integet üdvözlően az ülésterem közepén.

Lendületes, határozott, vidám olaszságára nem lehet nem odafigyelni. Bele is telik még néhány percbe, mire feleszmélek, hogy annyi év EU-s tantárgy és vizsga után végül tényleg itt vagyok, és tapasztalom, a bőrömön érzem Európa „illatát”. Hallom és  végre át is látom azt a folyamatot, ahogyan a tárgyalások pörögnek, a felszólalások elhangoznak, a szavazások folynak, a jelentések bemutatásra kerülnek, az eredmények megszületnek.

Olyan témakörök rejtett jogi bugyraiba kaptunk betekintést az elmúlt négy hétben, melyekre a hétköznapokban nem is gondolunk, mégis szerves részét képezik az európai polgárok életének. Szó esett a külföldi örökbefogadás jogi hátterének hiányosságairól, az új amerikai adminisztráció váratlan döntései okozta kihívásokról, a hirtelen kirobbant romániai igazságügyi visszaélés megoldásának lehetőségeiről, a szerb és a koszovói vita rendezéséről, a kiküldött munkavállalók okozta gazdasági helyzetekről, a párok örökbefogadásának kérdéséről, a tengeri közlekedés rejtelmeiről, repülési csomag elfogadásáról, az utasok védelméről.

Köszönhetek ennek az egy hónapnak még váratlan barátságokat, vidám utazást, francia és belga kalandot, forró waffle illatot, nyálkás esőt, havat, új ízeket, tavaszi fényeket.

Köszönöm a lehetőséget!

Hornyik Anna

Brüsszel, 2017.02.03.