Gyakornoki beszámoló Kiss Nándortól

Már egy év eltelt mióta megérkezett a hír, hogy gyakornokként fognak alkalmazni az Európai Unió csúcsát jelentő Európai Parlamentben. Már akkor nagy izgalommal töltött el a gondolat, és a várakozási idő csak még jobban felcsigázta érdeklődésemet. Tanulmányaim során többször találkoztam az Unió fogalmával, mégis, hogy személyesen részt vettem a mindennapjaiban, teljesen új és kézzelfoghatóbb élményt jelent. A főváros pedig valóban olyan csodálatos, mint ahogy a képeslapokon lencsevégre kapták.

Életem során először jutottam el Brüsszelbe, mely magában egy hatalmas élményt jelent számomra. A város a maga történelmi belvárosával és a modern, növekvő Uniót szimbolizáló modern, üveges épületeivel kettős benyomást keltenek, mégis egy egészet alkotva mutatja, miként fér meg egymás mellett a régi és az új. A gyönyörű központot körbe ölelő szűk utcák a karácsonyi díszítésben pedig csak még jobban fokozzák azt a gyönyörű látképet, melyet a keskeny, macskaköves utcák adnak a több százéves épületekkel. A karácsonyi vásár pedig semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttam.

Ittlétem során betekintést nyerhettem a döntéshozatal folyamatába, az előkészületek és megbeszélések dzsungelében miként hoznak meg határozattokat és miként védik meg álláspontjaikat a képviselők. Részt vettem TRAN és REGI bizottsági üléseken, melyen tanúja lehettem szavazásoknak, módosítás egyeztetéseken és vitákon, melyeknek konkrét kihatásai lesznek majd az Unió működésére. A TRAN bizottságban, melyben a képviselő úr is tag, betekintést nyerhettem a 4. Vasúti csomag valójában mit is takar, milyen jogköröket érint és milyen hatással fog lenni az európai polgárok mindennapjaira. REGI bizottságban, melyben pedig póttagként van jelen, ott pedig megtudtam, hogy milyen gyakorlati eszközökkel fogják csökkenteni az egyes tagállamok közötti különbségeket, milyen lépések szükségesek a hátrányosabb helyzetű tagállamoknak megtenniük, hogy minél gyorsabban felzárkózhassanak. Szintén módomban állt figyelemmel kísérni Szerbia útját az integrációs folyamatban, olvashattam az éves jelentést az ország eddig elért eredményeiről és hogy mik azok, amikben még lépéseket kell tennie a tagság eléréséig.

A többi gyakornokkal sikerült szoros barátságokat kötnöm. Hála ennek, kiscsoportommal sikerült eljutnom az Európai Bizottságba, ahol találkozhattunk Navracsics Tiborral, az Oktatásért, Kultúráért, Fiatalságért és Sportért felelős biztossal, aki szívesen mesélt a bizottságban betöltött szerepéről, munkaköréről és a bizottság jövőbeli terveiről. Volt szerencsénk még találkozni Sztáray Péterrel, Magyarország NATO nagykövetével, aki szívesen fogadott bennünket, fiatal gyakornokokat és segítőkész volt, bármilyen kérdéssel fordultunk hozzá. Nem utolsó sorban ott voltunk a Magyar Állandó Értekezlet Brüsszeli nagykövetségén, ahol beszámoltak mindennapi munkájukról és annak fontosságáról.

Örömömre szolgált, hogy részese lehettem ennek a hatalmas tapasztalatnak, mely valóban kihat jövőbeli terveimre, hiszen így, hogy részt vettem a világ egyik legbefolyásosabb intézményének munkájában, valóban megmutatták, hogy mi az, ami a multikulturális Európa jövőjét jelenti. Ehhez nem tudom eléggé megköszönni Deli Andor képviselőúr nyújtotta lehetőséget, akihez mindig bizalommal fordulhattam kérdéseimmel, mindig barátságos volt és választ nyújtott, bármiről is volt szó. Így ezzel a képpel indulok haza, hogy itt szerzet ismereteimet minél jobban tudjam kamatoztatni. Csak remélni tudom, hogy még meg fog adatni a lehetőség, hogy ellátogassak Brüsszelbe, ebbe a csodálatos városba.

Kiss Nándor
Brüsszel, 2016. december 16.