Pályázatok és beszámolók

Gyakornoki beszámoló Kovács Mátétól…

2017. 03. 07.

Tavaly, egy októberi napon hazaérkezve az egyetem, egyik hosszúra sikerült előadásáról, rátaláltam arra a pályázati felhívásra, amelynek köszönhetően most itt ülhetek Brüsszelben, az Európai Parlament kilencedik emeleti irodájában, és gondolkodhatok a beszámolóm következő mondatain, hogy hogyan tömörítsek hat hét élményt egy két oldalas beszámolóba.
A szükséges dokumentumokkal elküldött jelentkezésem után alig egy hónappal már kaptam is a válasz e-mailt, melyben örömmel értesítettek, hogy 2017 februárjától, több mint egy hónapra én lehetek az egyik „kiválasztott”. Nagy örömmel vetettem bele magam a készülődésbe, és egy szempillantás alatt életem első felszállására vártam a Ferihegyi Reptér 2-es termináljában, úton Belgium főváros, Brüsszel felé.

Első munkanapom reggelén kapkodva szedtem a lábaimat, néha tanácstalanul, hogy biztosan jó irányba tartok-e, de végül szemem elé tárult egy hatalmas, lobogókkal teli épület, amiről könnyen észrevehető volt, hogy a politika fellegvára, a jéghegy csúcsa. Első munkanapomon máris részt vettem a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) ülésén. A téma az 5G Gigabit alapú társadalom volt, amelyen Képviselő Úr árnyékjelentés tevő volt a dossziénak. Az ezt követő napokban, hetekben sem volt alkalmam unatkozni, részt vettem a néppárti frakció munkacsoportjainak ülésein, delegációs üléseken, valamint Közlekedés és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN) ülését is figyelemmel követtem. Érdekes volt látni, hogy a képviselők, olykor egymás szavába vágva, vagy hangjukat felemelve vitáznak, sokszor anyanyelvükön (a tolmácsok legnagyobb örömére), egy éppen aktuális, Európát átfogó problémáról. Ezekből adódóan feladatom volt, hogy jegyzeteket, majd azokból beszámolót készítsek az ülések tartalmáról, továbbá módosítás tervezeteket készítettem az irányelvekhez, szabványokhoz, határozatokhoz. Volt alkalmam véleménytervezeteket készíteni, például az, „Európa a polgárokért” program végrehajtásával kapcsolatban, valamint a napi sajtószemle is a feladataim közé tartozott.

Összegezve annyit mondanék, hogy egy nagyon jó közegben, társaságban próbálgathattam a politikai pályára szánt szárnyaim.  Bár ez a hat hét nagyon hamar elillant, még is azt tudom mondani, hogy nagyon sokat tanultam, fejlődtem, szakmai tudás és tapasztalat, valamint idegen nyelvhasználat terén is. Beleláthattam és segédkezhettem abban a rendszerben, ahol születnek az európai polgárok mindennapjait befolyásoló döntések, szabványok, törvények, és érdekes volt megfigyelni, hogy áll össze és megy gördülékenyen az uniót irányító hatalmas, nyüzsgő gépezet.

Bízom benne, hogy az itt megszerzett tudásom kamatoztatni tudom munkámban a jövőben, és remélem, hogy idővel részese lehetek ennek a gépezetnek. Ezúton köszönöm a közös munkát és a lehetőséget Deli Andor Európai Parlamenti Képviselőnek valamint kollégáinak, és bízom a mielőbbi viszont látásban.

Köszönettel és Tisztelettel: Kovács Máté