Pályázatok és beszámolók

Gyakornoki beszámoló Surányi Leától

2017. 04. 12.

Az Újvidéki Egyetem Európai és nemzetközi gazdaság szakának már első éves hallgatójaként az volt a vágyam, hogy tanulmányaim során részt vehessek az Európai Unió valamely intézményének munkájában. Néhány évvel később már mint mesterhallgató lehetőségem nyílt rá. Jelentkeztem Deli Andor európai parlamenti képviselő úr irodájába gyakornoknak. Nagy vágyam idén március 20-án teljesült amikor a brüsszeli Európai Parlament épületébe először beléptem.

Tanulmányaim során sokat tanultam az EU parlament működéséről, hatásköreiről és szerepéről a többi EU intézménnyel való együttműködés során. Elméleti tudásomat gyakornokságom alatt kibővítettem egy igen hasznos gyakorlati tapasztalattal. Nagyon nagy élmény volt látni, hogyan is működik az Európai Parlament és nem csak látni de részt venni is ebben a munkában. Már első munkanapomon lehetőségem nyílt a REGI bizottság ülésén részt venni, meghallgatni a különböző jelentéstevők beszámolóját egyes jelentésekről és véleményekről. Másnap szavazás következett a már korábban megvitatott és módosított jelentésekről, valamint újabb jelenések megvitatása is sorra került. A hét második felében már a TRAN bizottság ülésein vettem részt, melyek hasonlóképpen folytak. Ezek után következett a munka számomra különlegesen érdekes része, amikor is módosítókat kellett írni a megvitatott jelentésekre, melyeket aztán a jelentéstevő és az árnyékjelentéstevők megpróbálnak egyeztetni és kompromisszumos módosítókat létrehozni.

A parlament mindennapi munkája mellett olyan eseményeket is volt szerencsém az Európai Unió szívéből követni mint a Római szerződés 60. évfordulója március 25-én, mely az Európai Unió kezdetét jelentette, valamint március 30-án Theresa May Brexit levelének átadása és néhány nappal később az Egyesült Királysággal folytatandó kilépési tárgyalás megvitatása az EP plenáris ülésén és az ezzel kapcsolatos állásfoglalási indítvány megszavazása.

A parlamentben zajló munka mellett néhány magyar gyakornokkal sikerült látogatást tennünk Navracsics Tibor biztos úr kabinetjébe, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletébe, valamint Magyarország NATO Állandó Képviseletébe is. Ezek a látogatások még tartalmasabbá tették ezt a néhány Brüsszelben töltött hetet és hozzájárultak ahhoz, hogy szélesebb körű betekintést nyerjek nem csak az Európai Unió intézményeinek munkájába hanem Magyarország kapcsolataiba az Európai Unióval és a NATO-val is.

Maga Brüsszel egy nagyon sokszínű város, szeszélyes időjárással, úgyhogy nem árt még nyáron is egy két melegebb dolgot berakni a bőröndbe. A híres Jourdan téri sült krumplit és a finom belga wafelt megéri megkóstolni, na meg persze a sok finom csokit és sört is. Brüsszel mellett sikerült néhány belga várost is felfedeznem, melyek közül Gentet emelném ki. Számomra egy igazi kis középkori város hatását kelti, ami mintha visszavitt volna az időben. A város szívében csak a buszok és trolik jelzik, hogy a 21. században vagyunk.

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni Deli Andor képviselő úrnak, hogy részt vehettem az Európai Parlament és a képviselő úr munkájában, valamint köszönöm a mindig nyitott és pozitív hozzáállasát a gyakornokokkal való együttműködésben. Az asszisztenseknek külön köszönöm a megannyi kérdésemre adott választ, a segítőkészségüket és a barátságos légkört az irodában.

Surányi Lea