Pályázatok és beszámolók

Gyakornoki beszámoló: Információhalmazból a gyakorlatiasság felé

Gyakornoki beszámoló: Információhalmazból a gyakorlatiasság felé

2016. 09. 21.

Mivel az alapképzés ideje alatt már teljesítettem szakmai gyakorlatot, tudtam, a négy hét, mely rendelkezésemre áll, gyorsan el fog telni, így igyekeztem minél hasznosabban eltölteni a rám váró időszakot.
Érkezésem közvetlenül a nyári, hosszabb szünet után volt esedékes, így megtapasztaltam, a kezdeti, bevezető napok után, hogyan telik meg ismét élettel az Európai Parlament, indul be a munka, mindez igen gyors ütemben. Annál is inkább, mivel jelenleg az Uniót számos, rendkívül fontos kérdés érinti, amellyel a közeljövőben meg kell birkóznia.
A következőkben már különböző üléseken vehettem részt, mint parlamenti szakbizottságok előkészítő ülései, szakbizottsági ülések, delegációs ülések, illetve politikai munkacsoportok ülései.
Számomra felemelő érzés volt tapasztalni, hogy mindaz, amit az alapképzés alatt, nemzetközi tanulmányok szakon, többnyire elméletben elsajátítottam, nagyban segítette a Parlamentben lezajló folyamatok megértését, valamint a gyakorlati munkához való hozzájárulásomat a módosítók, valamint a szavazatmagyarázatok megírása során.
A különböző nyelvek ismeretét, illetve alkalmazását a gyakorlatban igen fontosnak tartom, így anyanyelvem mellett az angol, illetve a francia nyelvtudásomat is kamatoztattam, sőt, a szerb nyelv ismerete is hasznomra vált.
Nem utolsó sorban szívesen foglalkoztam az Unió mellett a Szerbiát, valamint a Nyugat-Balkán régió országait érintő kérdésekkel, valamint a rájuk váró kihívásokkal, lehetőségekkel, mint az Unióhoz való csatlakozási folyamat velejáróival. Érdekes volt megfigyelni a folyamatok eltérő jellegét és ütemét, valamint a lehetőséget, mely szerint a jövőbeni Uniós tagság lehet a megoldás záloga az országok között, időnként felmerülő nézeteltéréseket illetően.
Kiemelném a két asszisztens, Gábor és Attila segítségét, akik kedvesen és készséggel válaszoltak, bármilyen kérdés merült föl bennem.
A képviselő Úr személyében egy nagyon közvetlen, rokonszenves emberre leltem, a különböző, aktuális történésekkel kapcsolatos meglátásait, gondolatait igyekszem a későbbiekben kamatoztatni.
Gyakornokságom során sor került egy fiatalokból álló csoport strasbourgi látogatásának megszervezésére, mely vonatkozásában kiemelném, megítélésem szerint igen fontosak a képviselő Úr törekvései, mellyekkel közelebb kívánja hozni a fiatalokhoz az Európai Uniót, nem egy elvont, őket nem érintő intézményrendszerként tekint rá.
Konklúzióként annyit mondanék, az elmúlt négy hét során számos impulzussal, gondolattal gazdagodtam, megannyi inspiráló fiatalt ismerhettem meg, valamint olyan szakmai élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam, melyhez hasonlóra aligha lett volna lehetőségem jobb helyen.
Ennek fényében pozitívan és bizakodóan kezdem meg a rám váró mesterképzést Európa-tanulmányok szakirányon, francia nyelven, mely alaphangját az itt eltöltött négy hét adta meg.
 

Bencsik Rézmány Leona
2016. szeptember 20.
Brüsszel