Költségvetés

Gyors uniós döntésekre van szükség az energiafüggetlenség terén

2023. 02. 14.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta az EU energiafüggetlenedését szolgáló ún. REpowerEU csomagot. Az energetikai beruházásokra 20 milliárd euró új forrást és a helyreállítási alap még fennálló hitelkeretét költhetik el a tagállamok. A magyar kormány sikeresen tárgyalt: a Bizottság által javasoltakhoz képest kétszer annyi uniós támogatást, 700 millió eurót fog kapni energiahatékonyságra, az alternatív energiaforrások részarányának növelésére és a villamosenergia-rendszer megerősítésére. Emellett hazánk a még le nem kötött helyreállítási hitelkeretét is ezekre a célokra fogja fordítani, így összesen több mint 4000 milliárd forintot.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője kiemelte: „Magyarország keményen és jóhiszeműen dolgozik, hogy márciusra maradéktalanul teljesítse vállalásait az uniós források folyósítása érdekében. Bízom benne, hogy az Európai Bizottság is tartani fogja magát a korábbi ígéretekhez és a mérföldkövek teljesítése után nem támaszt újabb feltételeket hazánk irányába.” Leszögezte: „A jóhiszemű teljesítéshez az nem elég, hogy a megállapodást az egyik fél jogszabályba foglalja, az is fontos, hogy a másik ne találjon ki újabb akadályokat. Sajnos a Bizottság pont ezt tette decemberben.”

Győri Enikő reményét fejezte ki, hogy a REpowerEU fejezetek gyors elbírálásával és a források kifizetésével a Bizottság felszámolja az egységes piacon a Magyarországot jelenleg sújtó egyenlőtlen helyzetet.

Deli Andor plenáris felszólalásában elmondta: az orosz fosszilis energiafüggőség enyhítéséről szól, a nagyrészt a helyreállítási eszköz forrásaihoz kapcsolódó REpowerEU. Bár, már a tizedik szankciós csomagról folynak a tárgyalások, ugyanakkor a REpowerEU még csak a tervezési fázisban van. A bizottságnak maximális gyorsaságra kell kapcsolnia, ami a tagállami tervek elbírálását és kifizetéseket illeti.

Deli Andor kiemelte: a REpowerEU segítheti a tagállamokat abban, hogy enyhítsék az uniós szankciók hatását, de ez csak akkor igaz, ha az Európai Bizottság gyorsan kifizeti a forrásokat és nem teszi újabb politikai nyomásgyakorlás eszközévé egyes tagállamok, mint például Magyarország vagy Lengyelország esetében.

Háttér: Az Európai Tanács 2022. december 15-én hivatalosan is jóváhagyta a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet. A jóváhagyott terv intézkedéseire 5,811 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást költhető el. Ezen kívül Magyarország számára az eszköz keretében rendelkezésre áll egy 9,663 milliárd euró keretösszegű hitel is. Az Európai Unió által a REpowerEU-ra elkülönített 20 milliárd euró összegű keret Magyarország esetében 701,56 millió euró addicionális vissza nem térítendő támogatást tartalmaz.