Közlekedés és turizmus

Gyorsítani kell az áruforgalmat az EU külső határain

2021. 01. 26.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) eszmecserét folytatott mai ülésén Matej Zakonjsekkel, a Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség Állandó Titkárságnak igazgatójával. ,,A Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség egyik alapfeladata, hogy gyorsítsa az áruforgalmat az Európai Unió és a régió államai között. Ez ugyanis nem csak a nyugat-balkáni államok, de az EU érdeke is” – emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő a találkozón.

,,A koronavírus okozta járványhelyzet rámutatott a közúti fuvarozás és az áruforgalom alapvető fontosságára. Az Európai Bizottság az úgynevezett zöld folyosók kialakításával segítette az EU-n belüli zökkenőmentes áruforgalmat. Viszont a nyugat-balkáni régió még mindig nem része az egységes piacnak, így a térség hat országa közötti áruforgalom irányítása meglehetősen bonyolult, különös tekintettel a teljes határ- és vámellenőrzésre. A Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösséget azért hozták létre, hogy koordinálja a régióban a közlekedéspolitikát, s ezt sikeresen tette a járványhelyzet alatt is” – mondta el Deli.

,,A járvány utáni időszak egyik fő feladata, hogy a Közlekedési Közösség a megszerzett tapasztalatok segítségével gyorsítsa az áruforgalmat nem csak a régió államai között, de a régió és az EU között is. Az EU külső határain több kilométeres kamionsorok várakoznak nap mint nap, hogy beléphessenek az Unióba tartó árukkal. Hasonló torlódást láthattunk a brit-uniós határon az elmúlt év végén, ami nagy felháborodást és visszhangot váltott ki. Ugyanakkor sajnos elmondhatjuk, hogy ez mindennapos jelenség az uniós külső határokon. Szükséges ezért a határátkelők fejlesztése, a vámellenőrzés gyorsítása és a digitalizáció. ezen tud majd dolgozni a jövőben a Közlekedési Közösség és ehhez szüksége lesz az EU segítségére is, hiszen az áruforgalom gyorsítása mindkét fél alapvető érdeke” – tette hozzá a vajdasági EP-képviselő.

Háttér: A Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség az Európai Unió és a hat nyugat-balkáni állam (Szerbia, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó) által létrehozott nemzetközi szervezet, amely célja a nyugat-balkáni régió államai között koordinálni a közlekedés politikai intézkedéseket, és összehangolni azokat az uniós jogszabályokkal. A szervezet állandó titkárságának a székhelye Belgrádban van.