Hadat üzen a benzinturizmusnak az Európai Parlament (videóriport)

Meg kell szüntetni azokat az aránytalanságokat, amelyek az üzemanyagok jövedéki adóának jelentős eltérései miatt kialakították az úgynevezett tankoló turizmust. A tehergépjárművek nagy befogadóképességű üzemanyagtartályai miatt sokszor több száz kilométeres kitérőt is érdemes megtenni az olcsóbb dízelolajért vagy benzinért, ami fölöslegesen növeli a forgalmat, fokozza a balesetveszélyt, rongálja az utakat és károsítja a környezetet. A megoldást azonban eltérően képzeli el az Európai Bizottság és az Európai Parlament.

Az Európai Unió az üzemanyagok területén csak annyit szabályoz, hogy mennyi legyen azok minimális adótartalma. Ezt a szabályok szerint bizonyos időközönként az eltelt időszak inflációjának mértékével emelik. Ezt a gyakorlatot bírálja most az Európai Parlament, mert az adóminimum emelése inflációt gerjeszt – magyarázza a képviselők érvelésének logikáját Becsey Zsolt, fideszes EP képviselő, a Monetáris Bizottság tagja.

– „A Bizottság általában a jövedékiadó politikájában azt a politikát folytatja, hogy a három-négy-öt évvel ezelőtt meghatározott minimum jövedékiadó szinteket próbálja az inflációhoz igazítani. Ez a politika így nem folytatható tovább. Egyrészt a minimum adószintnél nem lehet inflációgerjesztő módon automtikusan emelni öt-hat évenként 15-20 százalékot, attól függően, hogy az adott időszakban mennyi volt a kumulált infláció, több okból. Az egyik az az, hogy inflációt gerjeszt, és főleg azokat az országokat sújtja, az eurózónába be akarnak lépni, hiszen az inflációgerjesztés ellene hat. Másrészt szociálisan és versenypolitikailag is ezeket az országokat üti” – mondta Becsey Zsolt.

Az EP ezért a dízelolaj esetében mérsékelné a minimumadó emelését, a benzinnél pedig gyakorlatilag teljesen visszafogná. Ezzel együtt szemléletváltást sürget azoknak az államoknak a részéről, ahol az adótartam jelentősen meghaladja a minimum szintjét.

– „Azok a tagállamok, ahol nagyon magas a jövedéki adó, elsősorban a dízelé, azok 2015-ig fagyasszák be, ne emeljék tovább a jövedéki adójukat, ugyanis ebből jön a feszültség, s emiatt kérik ők mindig, hogy emeljék a szomszédjaik a „tankoló turizmusra” való hivatkozással. Ez elsősorban Németország és szomszédai problémája” – hangsúlyozta a fideszes EP képviselő.

Ha ezek az országok nem emelné tovább az üzemanyag jövedéki adó tartalmát, akkor idővel kiegyenlítődhetnének a különbségek, érvelt Becsey Zsolt.

– „Szeretnénk a konvergenciát egy alacsonyabb szinten elérni, ez a kompromisszumnak és a mi üzenetünknek a lényege a Tanács felé. Én úgy látom, hogy a Bizottság is most már rájött arra, hogy az eredeti koncepciója, a nyakló nélküli minimumok árindexálása az nem egy járható út, egy kibővült EU-ban, ahol 180 eurós nettó fizetések is vannak” – mondta.

Az eddigi gyakorlat ugyanis egy öngerjesztő folyamat volt: az alacsonyabb adótartalmú országok elszívták a forgalom egy részét onnan, ahol drágább volt az üzemanyag. Ezért ott a forgalomkiesést adóemeléssel pótolták, és közben sürgették a többi országot, hogy ők is emeljenek, mert aránytalanok a különbségek. Ezeknek az országoknak a legtöbbje azonban ellenáll, mert fékezné az inflációt, illetve az alacsonyabb jövedelmek miatt sem kívánja emelni az üzemanyagárakat. Becsey Zsolt szerint ezt az ördögi kört akarja megtörni az Európai Parlament.

– „Nem azt mondjuk, hogy töröljük el az EU-szabályozást, töröljük el a minimumokat, hanem azt mondjuk, hogy a minimumok legyenek, de ne legyenek emelve, gyakorlatilag, és akik magasabb adózásúak, azok is vállaljanak valamit a konvergencia érdekében, pont azért, hogy ne legyen határmenti tankturizmus, főleg a hivatásos sofőrök esetében, ahol valóban több száz kilométert is megéri egy sofőrt elküldeni, hogy tankoljon. Hanem ők is vállaljanak valamit, ők is adjanak a kompromisszumba valamit és ne az legyen, hogy ész nélkül emelik, majd követelik, hogy az alacsonyabb adózásúak mindennemű indok nélkül menjenek utánuk” – jelentette ki végül a fideszes politikus.

(EUvideohu)