Határozott fellépésre van szükség a piacok megnyugtatása érdekében

Az európai állam- és kormányfők jövő heti, az európai gazdaság jövője szempontjából különös jelentőségű ülése kapcsán rendeztek vitát az Európai Parlament mai plenáris ülésén. A tanácskozás kiemelt napirendi pontjaként szerepel az elmúlt hetekben egyre súlyosbodó európai adósságválság, valamint a gazdasági növekedés serkentésének kérdése. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte, hogy a Tanács végre meghatározta az azonnali intézkedést igénylő prioritások körét. Egyben felhívta a figyelmet: "Európa számára létfontosságú a költségvetési konszolidáció és az adósságcsökkentés, ugyanis csak ezzel tudjuk biztosítani az államháztartás fenntarthatóságát és a befektetői bizalom helyreállítását".

Olli Rehn, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos a vita során rávilágított: a mostani pénzügyi válságból eredő kihívások kezelése mellett fontos, hogy fokozzuk a fenntartható, a foglalkoztatást bővítő és a növekedés biztosítására irányuló közös erőfeszítéseinket, s az eurózóna államai bevezessék a stabilitási eurókötvényeket.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában kiemelte: Olyan határozott fellépés szükséges az európai gazdaság megerősítéséhez, amely már rövidtávon is érezteti pozitív hatását. "Nagyobb figyelmet kell fordítani a növekedést ösztönző közös politikákra is annak érdekében, hogy maximalizáljuk Európa gazdasági fejlődéséhez való hozzájárulását" – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő. 

A néppárti politikus aggodalmának hangot adva kijelentette: ha az Európai Unió vezetői nem teszik meg a szükséges lépéseket, akkor ismét szembe találhatjuk magunkat egy újabb tagállam leminősítésével. "A negatív visszacsatolások, téves nyilatkozatok eredményeként egyre magasabb költségszinten, azaz egyre magasabb felárral lehet csak finanszírozni a tagállamokat " – mutatott rá.

"Ezt a folyamatot erősíthetik, a piacokat pedig megnyugtathatják az EU vezetői részéről elhangzó, a hitelesség helyreállítását biztosító nyilatkozatok. A határozottság, a tettek azok jót tesznek. Azonban a felelőtlen nyilatkozatok, a bizonytalanság súlyos milliárdokban mérhető. Komoly döntést, súlyos döntést csak határozott ember tud hozni" – zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.