Határozott lépések az európai vezetők részéről

Ma hajnalban Brüsszelben megegyezés született a görög válságot stabilizáló mentőcsomagról, a bankok feltőkésítésének és jövőbeni szerepvállalásának pontos meghatározásáról, valamint a bajba jutott országokat kisegítő Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) megerősítéséről is. Az Európai Parlament ma hosszan elhúzódó vitában értékelte a találkozó végeredményét.

"Örömteli, talán az Európai Parlament nagyon erős és határozott üzenetének is köszönhető, hogy ma hajnalban végre megállapodás született a görög válság és a számos országot sújtó államadósság kezelésének kérdésében" – mondta Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő mai felszólalásában.

A Gazdasági és Monetáris Bizottság tagja kiemelte: legfőbb ideje volt, hogy az Európai Tanács végre elkötelezze magát egy átfogó, elsősorban az adósságválságtól fojtott gazdaságokat megsegítő intézkedéscsomag iránt. Nem kérdéses, hogy a görög adósság bankok általi 50%-os leírása időt és teret ad, hogy a görög gazdaság fellélegezzen, és újbóli forrásokhoz jusson. A második görög mentőcsomagot már jól tükrözi az az elv, miszerint a bankoknak is ki kell venniük jogos részüket a válságkezelésből.

A fideszes EP-képviselő szerint az EFSF megerősítése és feltőkésítése biztonsági hálót ad. Elsődlegesen – nagyon helyesen – a szorult helyzetben lévő tagállamokon segít majd, és csak másodsorban, számos feltétel teljesítése után nyújt a bankoknak tőkét, akiknek elsősorban magukon kell a szükséges kiigazításokat elvégezni.

Ugyan maradnak még kétségek és tisztázandó technikai részletek  azonban úgy tűnik, hogy túl vagyunk a vészjósló hónapokon. "Bízom benne, hogy a mai megállapodás végleg megnyugtató megoldást kínál a görög helyzet kezelésére, és nem csak a bankoknak és a hitelezőknek nyújt hosszabb távon stabilizáló megoldást, hanem az európai gazdaság egészének is"- zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.