Közlekedés és turizmus

Hatékonyabb támogatást a hivatásos sofőröknek

2023. 06. 27.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága megvitatta az Európai Bizottság módosító javaslatát a vezetői engedélyek kapcsán. A javaslat egyik célja az aggasztó sofőrhiány mérséklése. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta: ,,A teljes siker érdekében azonban tovább kell dolgoznunk a hivatásos sofőrszakma megbecsülésén és a munkakörülmények javításán”.

Deli a felszólalásában elmondta: a vezetői engedélyeket szabályzó irányelv módosításával az Európai Bizottság által megnevezett cél a sofőrhiány egyre aggasztóbb méreteket öltő problémájának orvoslása. A javaslat azonban várhatóan nem lesz elegendő a negatív trendek visszafordításához.

„Elismerendő, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges korhatár csökkentése és a képzés egyszerűsítése lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok minél előbb munkába tudjanak állni hivatásos sofőrként. Ugyanakkor további tisztázatlan biztonsági és jogi kérdésekre nem ad megfelelő választ a javaslat. Ilyen például, hogy hogyan fog működni a kisérővel való vezetés a nehéztehergépjárművek esetében?” – tette hozzá a fideszes politikus.

,,Fontos teret adni a tagállami jó gyakorlatoknak is. Továbbá megfontolandó a fiatal buszsofőröket érintő 50 km-es korlátozás megszüntetése és fontos lehetővé tenni a nemzetközi utasforgalomban való részvételt a határmenti övezetekben. A teljes siker érdekében azonban a hivatásos sofőrszakma megbecsülésén és a munkakörülmények javításán kell többet dolgozni; például, az őrzött és biztonságos kamionparkolók minél előbbi kiépítésével. Ehhez az Európai Bizottságnak újabb pénzügyi forrásokat kellene biztosítani!” – zárta felszólalását Deli.