Hatékonyabb és biztonságosabb földi kiszolgálás az Európai Unió repülőterein

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága a mai napon egyhangúlag elfogadta Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az uniós repülőtereken történő földi kiszolgálásról szóló véleménytervezetét. A fideszes EP-képviselő az ülést követően elmondta: "A rendelkezésnek köszönhetően az Európai Unió repülőterein a földi kiszolgálók közötti választás lehetősége tovább növekedhet, valamint ennek révén emelkedni fog a szolgáltatások általános színvonala is".

A földi kiszolgálási ágazat nagy reményeket fűzött az Európai Bizottság 2011 év végi javaslatához, remélve, hogy az a piac további kiegyensúlyozott megnyitása révén növelni fogja a szolgáltatások hatékonyságát és általános színvonalát. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a feltárt probléma kettős: a földi kiszolgálás egyrészt nem kellően hatékony a belépési és terjeszkedési korlátok miatt, másrészt annak minősége általánosságban nem tart lépést a változó igényekkel a megbízhatóságot, a rugalmasságot, a védelmet, a biztonságot, valamint a környezetvédelmet illetően.

"Jóllehet a javaslat jelentős előrelépést jelent a hatályos jogszabályi kerethez képest, vannak még lényeges kérdések, melyek további megvitatásra szorulnak" – hangsúlyozta a néppárti politikus. A szakbizottsági EP-képviselőkkel és a piaci szereplőkkel egyetértésben úgy véli, hogy a teljes piacnyitásra jelenleg nincs lehetőség, ugyanis az tovább növelné a földi kiszolgálást végző vállalkozásokra nehezedő nyomást. "Ez a bérszínvonal csökkenését, a foglalkoztatás biztonságának és a munkavállalók képzési lehetőségeinek romlását, valamint a részmunkaidős és ideiglenes foglalkoztatás növekedését is maga után vonná" – tette hozzá a fideszes gazdaságpolitikus.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó a bizottsági meghallgatáson rámutatott: "A hatékony földi kiszolgálás kiemelt jelentőségű az utasok, a repülőterek és a légitársaságok számára, továbbá elengedhetetlen a légiközlekedési infrastruktúra hatékony kihasználásához, azaz általánosságban a légiközlekedési rendszer megfelelő teljesítményéhez". Véleménytervezetében ezért olyan előírások bevezetését javasolja a repülőtéri szolgáltatások terén, amelyek javíthatják a szolgáltatások minőségét és elősegíthetik a repülőterek jobb működését.

Háttér: A most érvényes, 1996-ban elfogadott bizottsági irányelv kettőben minimalizáljaa földi kiszolgálást végző vállalkozások számát az 5 millió utas/év feletti uniós repülőtereken, ám azóta a földi kiszolgálás keretfeltételei drámai változáson mentek át. A légi forgalom gyors növekedése és a kapacitásbeli korlátok miatt újra előtérbe került és egyre fontosabbá vált a repülőtéri szolgáltatások – ezen belül a földi kiszolgálás – hatékonyságának és minőségének javítása. Ezt célozza a jelenlegi véleménytervezet, mely növelné aföldi kiszolgálást végzővállalkozások minimális számát, valamint szigorítaná a tendereztetési és szolgáltatási előírásokat, ami pedig végső soron az utazóközönség érdekeit szolgálná.