Hatékonyabb közbeszerzés az Európai Unióban

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága a mai napon nagy többséggel elfogadta Gyürk András közbeszerzéssel kapcsolatos véleménytervezetét. A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője konkrét lépéseket fogalmaz meg a közbeszerzési szabályok egyszerűsítése, a kkv-k részvételi arányának javítása és a közbeszerzési kultúra fejlesztése érdekében.

 

Az uniós tagállamok közintézményei a GDP 18%-ának megfelelő összeget költenek el közbeszerzések révén, ezért a beszerzési piac hatékonyságának javítása és a szabályozás korszerűsítése kulcsfontosságú az európai versenyképesség szempontjából.

Az uniós irányelvek nemzeti átültetése a közbeszerzést gyakran bonyolultabbá és bürokratikusabbá tette, ezért az irányelv felülvizsgálata során az elsődleges cél az adminisztráció egyszerűsítése, az eljárások harmonizációja és a közbeszerzésben való részvétellel járó költségek csökkentése.

A közpénzek hatékonyabb felhasználása szempontjából fontos, hogy az ajánlatkérők a pályázatok értékelése során ne csak a beszerzési ár alapján, hanem a minőség és a termék életciklusa alatt felmerülő költségek figyelembevételével döntsenek. A delegációvezető szerint ugyanis az ajánlatkérők túl gyakran a legolcsóbb, nem pedig a legjobb ajánlatot választják.

A kis- és középvállalkozások pályázatokon való részvételének javítása érdekében a delegációvezető a jogorvoslati eljárási illetékek és a pénzügyi garanciák csökkentését, illetve az elektronikus közbeszerzési portálok szélesebb körű alkalmazását javasolja.

A néppárti politikus szerint a közbeszerzési kultúra fejlesztése érdekében nemcsak a közbeszerzési eljárásokra, hanem a szerződés kivitelezésének ellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A hanyag kivitelezés ugyanis jelentős anyagi kárt és elhúzódó beszerzéseket von maga után. Ezért a javaslat szerint az ajánlatkérőnek lehetősége nyílik arra, hogy szankciókkal élhessen a korábban szerződésszegést elkövető pályázókkal szemben.

A közbeszerzési irányelv felülvizsgálatáról szóló végső szavazás az Európai Parlament 2012. decemberi strasbourgi plenáris ülésén várható.