Heteken belül nyilvánosságra hozza a nemzeti romastratégiák elemzését a Bizottság

Az Európai Bizottság 2013-as tervezett munkaprogramjáról számolt be Viviane Reding alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága előtt. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a szakbizottság alelnöke a nemzeti romaintegrációs stratégiák pénzügyi megvalósíthatóságáról, és a szegénységellenes uniós programok fenntarthatóságáról kérdezte a biztost.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága előtt számolt be az Európai Bizottság 2013-ra tervezett munkaprogramjáról. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a romák társadalmi befogadását célzó európai uniós stratégia európai parlamenti jelentéstevője arról kérdezte a biztost, hogy a tagállami romaintegrációs stratégiák folyamatban lévő felülvizsgálata során, az Európai Bizottság hangsúlyt helyez-e a tervek pénzügyi megvalósíthatóságának elemzésére és igyekszik-e biztosítani a szegénységellenes és társadalmi befogadással kapcsolatos programok fenntarthatóságát az európai gazdaság gyengélkedése idején is. Válaszában Reding példaként említette a civilszervezetek és a határon átnyúló együttműködések bevonását, és elmondta, hogy a programok finanszírozása több lábon áll, így a társadalmi befogadás költségvetése biztosítva lesz, a programok pedig folytatódnak. A biztos megerősítette továbbá, hogy a nemzeti stratégiákról szóló elemzését heteken belül nyilvánosságra hozza majd a Bizottság, azt követően pedig szoros ellenőrzésnek vetik alá a tagállamokat, biztosítandó, hogy a ráfordítások a megfelelő hatást érjék el.