Nemzet-, kisebbségpolitika

Ifjúsági nemzetpolitikai szeminárium a magyarságot érintő kérdésekről

Ifjúsági nemzetpolitikai szeminárium a magyarságot érintő kérdésekről

2016. 09. 27.

Fehér Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke szombaton elsősorban a migránsválság vajdasági következményeire hívta fel a figyelmet. Hangoztatta, hogy a vajdaságiak "a saját bőrükön" érzik a migráció hatásait, ezért mindenkit az október 2-i népszavazáson való részvételre, illetve a nemleges válasz bekarikázására buzdított.

A migránsválság következményeiről, illetve az EU-s politika tanácstalanságáról értekezett Böröcz László, a Fidelitas elnöke is. Szerinte Európa nem tudja kezelni a kérdést, ugyanakkor nem Európában, hanem a helyszínen kell megoldani a problémákat.

A migráció következményei Európára című panelbeszélgetésen Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy pártja lakossági fórumokon hívja fel a figyelmet a migráció kulturális következményeire. A VMSZ határozott álláspontot képvisel, miszerint nemmel kell szavazni a kvótanépszavazáson. A VMSZ a válság kezdete óta hirdeti, hogy a rászorulóknak segíteni kell, de a szerbiai állampolgárok biztonsága nem válhat másodrangúvá.

A konferencián előadást tartott Martonyi János volt külügyminiszter, aki hangsúlyozta: a magyar nemzetpolitika évekkel ezelőtt felismerte, hogy az európai integráció a nemzetegyesítés lehetséges módja. Emellett az unió bővítése, Szerbia felvétele Magyarország stratégiai, biztonságpolitikai kérdése is – fogalmazott. Leszögezte, hogy a kisebbségek akkor tudnak a leginkább érvényesülni egy országban, ha kormánypozícióba kerülnek, mint a VMSZ most Szerbiában.

A Vajdaság és az Európai Unió kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésen Deli Andor, vajdasági származású európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) Martonyi János kijelentéséhez kapcsolóan kiemelte, hogy a kisebbségek egy adott országban hídszerepet töltenek be a többségi nemzet és az anyaországuk között. Hangsúlyozta, hogy ő is hasonló szerepet tölt be az Európai Parlamentben, ahol a magyarországi mellett a szerbiai érdekeket is képviseli, és így jelenlétével olyan pontok is megjelenhetnek az EP vitáiban, dokumentumaiban, amelyek a vajdasági magyar közösség számára fontosak.

Molnár Balázs európai ügyekért felelős szerbiai helyettes államtitkár is aláhúzta, mennyire fontos, hogy a VMSZ a szerb kormány része, hiszen így részt tud venni a fontos döntésekben. Mint mondta: van némi "bővítési fáradtság" az EU-n belül, de úgy lehet napirenden tartani a kérdést, ha az adott ország, jelen esetben Szerbia teljesíti a csatlakozási követelményeket.

Hasonló véleményen volt Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős volt helyettes államtitkár, aki szerint az EU pozitívan értékeli az európai határok védelmében tett szerb lépések fokozását. Emellett alapvető geopolitikai viszonyok szempontjából is fontossá válhat Szerbia, hiszen a Nyugat mellett jó viszonyt ápol Oroszországgal is.

A Vajdaságban rejlő lehetőségek című panelbeszélgetésen Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az autonómia létrehozását emelte ki a közösségek megmaradásának egyik kulcspontjaként. Felhívta a figyelmet arra, hogy Vajdaságban már létrejött a személyi elvű autonómia, a többi határon túli magyar közösségben azonban ez még nem valósult meg. Kulcskérdés a kis régiók autonómiájának fejlesztése, valamint a települések magyarságának revitalizálása – hangoztatta.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a szülőföldön való megmaradáshoz az oktatás támogatása mellett gazdasági támogatásra is szükség van. Emlékeztetett arra: államtitkársága 2012 óta tematikus éveket szervez, kezdetben az oktatás állt a középpontban, ám az idei év már a fiatal vállalkozók éve.

Forrás: MTI