Ingyenesen hozzáférhető kulturális termékeket a határon túli magyar látássérültek számára is!

Az Európai Parlament kedd délutáni plenáris ülésén tárgyalta azt az egyezmény-tervezetet, mely a látássérültek és olvasási képességükben korlátozott személyek kulturális termékekhez való hozzáférését kívánja elősegíteni. A dokumentum az Európai Bizottság és a Szellemi Tulajdon Világszervezetével (WIPO) közreműködésével kerül kidolgozásra. A vitában felszólaló Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet: megfelelő garanciákat kell kidolgozni a nyelvi kisebbségekhez tartozó, így a határon túli magyar látássérültek érdekében is.

A WIPO-egyezmény tervezetében többlépcsős eljárás érvényesülne, melynek keretében a gyengénlátók számára készült kiadványokat a feljogosított szervek csak egymás között közvetíthetnék, közvetlenül nem exportálhatnak a külföldön élő jogosult személyek részére. Ebből kifolyólag garanciákat kell biztosítani arra, hogy a környező országokban nyelvi kisebbségben élő magyar látássérültek is hozzáférjenek a magyar művekhez, hiszen minden nyelv saját Braille-írással rendelkezik.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásban rámutatott: Magyarország európai – és világviszonylatban is kimagaslóan képviseli a szerzői jog területén a fogyatékos személyek érdekeit. "Az első Orbán-kormány idején elfogadott szerzői jogi törvény a fogyatékos személyek számára szabad felhasználást enged, ami azt jelenti, hogy bizonyos feltételek megléte esetén nem kell a szerző engedélye a mű felhasználáshoz, így az ingyenesen elérhető a fogyatékos személyek számára" – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám.

A néppárti politikus hozzászólásában kiemelte: "Magyarország kezdettől fogva fontosnak tartotta a WIPO tárgyalásokat, s a magyar soros elnökség is prioritásként kezelte a téma genfi tárgyalásait a nemzetközi szervezetben". "A Bizottság milyen kompromisszumok meghozatalára lenne hajlandó annak érdekében, hogy a diplomáciai értekezlet sikeres legyen, és minél előbb létrejöjjön a megállapodás? Milyen garanciák biztosítják továbbá azt, hogy a nemzetközi megállapodásban a gyengénlátók érdekében bevezetett szabad felhasználási esetkör diszkrimináció-mentesen érvényesüljön?" – tette fel a kérdést az Európai Bizottság képviseletében jelenlévő Michel Barniernek, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztosnak.

"Ez különösen azért fontos kérdés, mert az EU egyik alapelve a mozgás szabadságához való jog és számtalan látássérült tartósan nem származás szerinti országában él, vagy nyelvi kisebbség tagja" – zárta felszólalását Kósa Ádám, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport elnöke.

Michel Barnier biztos viszontválaszban megerősítette, hogy az Európai Bizottság eltökélt az egyezmény mihamarabbi elfogadásában és reményét fejezte ki, hogy az elhangzott szempontokat is fogják tudni érvényesíteni a tárgyalások végső szakaszában.