Irányt mutat Európának a magyar kormány!

Bánki Erik fideszes európai parlamenti képviselő a kis- és középvállalkozások versenyképességéről szóló tegnap esti plenáris vitában üdvözölte az Unió által indított új vállalkozásfejlesztési programot, melynek végrehajtásánál követendő példának állította a magyar kormány kkv-szektort segítő intézkedéseit.

A képviselő szerint az EU tagországok legnagyobb foglalkoztatóiról beszélünk, hiszen a kis- és középvállalkozások hozzák létre és tartják fenn a legtöbb munkahelyet Európában. Magyarországon a foglalkoztatottak közel 70%-a ebben a szektorban dolgozik, ezért különösen fontos számunkra, hogy az Unió a korábbi programok folytatásaként a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi kerettervben több, mint 2 milliárd euró összegű pénzügyi csomagot indít a COSME elnevezésű program keretében.
 
A pénzügyi-gazdasági válság megrázta ezt az ágazatot, melynek következtében megnehezült a finanszírozáshoz való hozzájutás, csökkent a vállalkozói kedv, mialatt a szabályozási környezet sem eléggé vállalkozásbarát. Bánki kiemelte, hogy az új támogatási program éppen ezeken a területeken segít, hiszen a gyorsabb és könnyebb cégalapítással, a nemzetközi piacokon való megjelenés megkönnyítésével és a fiatal vállalkozók cégalapításának ösztönzésével újra megnő a vállalkozási kedv, javul a finanszírozási környezet és nő a foglalkoztatás, ami a válságból kivezető út egyik legfontosabb pillére.
 
A fideszes képviselő hozzászólásában Európában példaértékűnek nevezte a magyar kormánynak a kis-és középvállalkozói szektor támogatása terén tett intézkedéseit. A kormányzati lépésekből csak néhányat kiemelve felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország jelentősen csökkentette a vállalkozások adminisztrációs terheit, a társasági nyereségadót 10%-ra csökkentette, amely ezáltal a második legalacsonyabb adószint lett az EU-ban, a Magyar Nemzeti Bank pedig 2 ezer milliárd forint, azaz közel 7 milliárd euró keretösszegű, 2,5%-os forinthitel-programot indított kifejezetten a kis- és közepes vállalkozások támogatására.