Regionális politika

Itt az ideje az őszinte párbeszédnek Európa jövőjéről, közös értékekről és a kihívásokról!

2021. 07. 07.

Szlovénia tölti be az Európai Tanács soros elnöki tisztségét júliustól decemberig. Janez Jansa szlovén miniszterelnök bemutatta az elnökség programját az Európai Parlament mai plenáris ülésén. Járóka Lívia az Európai Parlament fideszes alelnöke beszédében kiemelte: a koronavírus járvány számos próba elé állította Európa közösségeit, éppen ezért időszerű az őszinte párbeszéd Európa jövőjéről, a közös értékekről és a kihívásokról. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő csalódottságának adott hangot, hogy az EU bővítése, a csatlakozási folyamatok felgyorsítása és új tárgyalási fejezetek megnyitása elmaradt az utóbbi időben. Emiatt Európa biztonsága egyre inkább sérül. A szlovén elnökségnek sikerülhet végre áttörést elérnie.

„Európai értékeink és életmódunk sokszínűsége csak erősíti az Unió közösségét. A kölcsönös tisztelet és egyenlőség pedig nem engedheti meg, hogy a kettős mérce alkalmazása  legyen a gyakorlat Európában” – hangsúlyozta Járóka Lívia. A fideszes képviselő külön felhívta a szlovén elnökség figyelmét a romák megkülönböztetett helyzetére, és a nemzeti roma stratégiák átlátható koordinálására és végrehajtására az elkövetkező félév során.

„Az EU-ban a leginkább diszkriminált közösség a romák. A számok és a valóság tragikusak. Kérem ezért a soros elnökséget, hogy erőfeszítései a nemzeti és etnikai kisebbségek, a hátrányos helyzetűek és a szegények – kiemelten Európa roma közösségeinek – védelmét, biztonságát és esélyegyenlőségét szolgálja!” – hívta fel a figyelmet Járóka Lívia.

„Az elmúlt évek során már több uniós soros elnökség tűzte zászlajára a bővítés témakörét, de eddig nem volt meg a bátorság és a politikai akarat ahhoz, hogy a Nyugat-Balkánt határozottan az EU-hoz kapcsoljuk” – hangsúlyozta a Deli Andor. A fideszes képviselő kérte a szlovén elnökséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy végre sikerüljön közös álláspontot kialakítani a bővítés iránt szkeptikus tagállamokkal. „Ez kiemelten fontos lenne Szerbia, a térség meghatározó országa vonatkozásában” – zárta írásbeli hozzászólását Deli Andor.