Járóka Lívia üzenete az Európai Esélyegyenlőségi Csúcstalálkozón

Ma kezdődött Párizsban az Európai Esélyegyenlőségi Csúcstalálkozó melynek idén az Európai Unió soros elnökségét képviselő Franciaország a házigazdája. Járóka Lívia, az Európai Néppárt fideszes képviselőnője a szakmai tanácskozás egyik fő szónokaként plénumhoz intézett üzenetében az oktatási szegregációra hívta fel a figyelmet, mert ez a roma gyermekeket sújtó egyik legkomolyabb jogsértés és ráadásul érvényesülésüknek is ez a legsúlyosabb akadálya.

A magas színtű konferenciát – a francia elnökség nevében – Xavier Bertrand, francia foglalkoztatási és szociális miniszter, és Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős európai biztos nyitotta meg. A tanácskozásra meghívottak között a kormányok, az európai szociális partnerek és az esélyegyenlőség területen  legjelentősebb európai jogvédő és civilszervezetek képviselői foglaltak helyet.
 
Járóka  figyelmeztetett, hogy munkafelvételnél tapasztalható megkülönböztetés mellett a romák elsősorban alacsony iskolázottságuk folytán szorulnak ki a munkaerőpiacról. „A roma fiatalok túlnyomó többségének nincs középfokú végzettsége, és a rossz minőségű alapfokú oktatás következtében csak jelentéktelen részük szerezhet felsőfokú végzettséget˝. Járóka továbbá hangsúlyozta, hogy, mint alapvető emberi jog, az oktatásnak kulcsfontosságú szerepe van  az egyéb emberi jogok érvényesítésében.

A roma gyermekek korai oktatásába való befektetés az  Európai Uniós tagállamok gazdaságának megerősítését jelentheti. A képviselőnő szerint szükséges, ezen összefüggéseket a legszélesebb körben – romák és nem romák között is – tudatosítani. Ugyanis minél korábban kezdi meg a roma diák az iskolát, úgy nőnek esélyei arra, hogy a munkaerőpiac termelékeny tagjaivá váljon; a jövedelem és fogyasztás után fizetett adókon keresztül hozzájárulnak a nemzeti költségvetéshez.  „A romáknak európai uniós állampolgárságuk jogán biztosítani kell a minőségi oktatáshoz való jogukat, és garantálni kell az  alacsony színvonalú és elkülönített oktatásuk felszámolását.”- emelte ki Járóka Lívia.

Járóka szerint szükséges az Európai Unió cél és cselekvés-orientált összefogása az iskolai deszegregációs folyamatok azonnali felgyorsításához, ehhez a meglévő és tervezett anti-diszkriminációs direktívák helyes betartatása alapvető fontosságú. „Meg kell törni a szegénység, szegregáció, munkanélküliség ördögi körét, meg kell adni a roma gyermekek  a  demokratikus tér adta lehetőségeket, hogy teljes jogú polgárként járulhassanak hozzá Európa jövőjéhez” – követelte Járóka.
 
A mindenki számára biztosítandó ˝Esélyegyenlőség Európai Évének˝ jegyében a tavalyi berlini találkozó óta évente megrendezésre kerülő Európai Esélyegyenlőségi Csúcs célja, hogy egyedülálló fórumot  biztosítson az európai és tagállami szinten kitűzött esélyegyenlőség és  megkülönböztetés-mentesség céljainak előmozdításához.