Jelentősen erősödik a piacvédelem a bennfentes kereskedelemmel és a piaci manipulációval szemben

Határozott fellépést sürget az Európai Parlament a bennfentes kereskedelemmel és a piaci manipulációval szemben. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a mai strasbourgi plenáris vitában kijelentette: A jelentés nagymértékben kiterjeszti és megerősíti a piacvédelmi eszközöket.

 A néppárti politikus hozzászólásában kiemelte: A jelentés egy európai szinten is közös keretrendszer megalkotását tűzi ki célul, és kiválóan illeszkedik a pénzügyi műveletek szabályozásának eddigi sorába. A dokumentum valamennyi pénzügyi eszközt, így az algoritmikus-kereskedést és a HFT (high frequency trading) kereskedést is a közös felügyelet hatálya alá vonja, vagyis kiterjeszti a piacvédelmet az elsődleges, és a szabályozatlan, azonnali piacokra is.
 
"A mindennapi élet szempontjából meghatározó, hogy a manipuláció, illetve a negatív piaci viselkedés meghatározásánál nem lesz szükséges az egyéni szándék bizonyítása, a jövőben már elégséges lesz kimutatni az egyén visszaélésre okot adó magatartása és az adott pénzpiaci eszközök közötti kapcsolat fennállását – akár indirekt módon is. Ez a tény kiemelten hasznos, ha a bankok közötti sokszor téves vagy helytelen díjszabások meghatározására gondolunk" – hangsúlyozta felszólalásában a fideszes EP-képviselő.
 
Pelczné Dr. Gáll Ildikó pozitív előrelépésként értékelte továbbá, hogy a jelentés előírja, hogy valamennyi szervezett kereskedést valóban olyan helyszíneken végezzenek, amelyekre az átláthatóság, a szervezés és piacfelügyelet tekintetében azonos feltételek vonatkoznak. "Ez jelentős előrelépés, hiszen ennek, a piaci manipuláció szabályozásával és megfelelő szankcionálásával jogtechnikai és gazdasági szempontból is foglalkozó tervezetnek kiemelt célja, hogy a korrupció, és a feketegazdaság ily módon is visszaszoruljon Európában" – zárta hozzászólását a politikus.