Kaposvári turizmus: Akadálymentes város különdíj

A fogyatékossággal élők nemzetközi napja alkalmából az Európai Bizottság minden évben kiosztja az "Access City" díjat, amelyen tavaly Budapest lett különdíjas, idén pedig Kaposvár kapott megtisztelő különdíjat.

Kósa Ádám, az Európai Parlament fideszes képviselője örömét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság idei díjazottjai között volt Kaposvár, ahol a turisztikai látványosságok 90%-a akadálymentes, vagyis fogyatékossággal élő személyek is élvezhetik a város látványosságait. Kaposváron a fogyatékkal élők segítség igénybevétele nélkül is bejárhatják a várost, mert tapintható a belváros térképe, audio-guide segíti a vakokat és gyengénlátókat, a hallássérültek számára pedig speciális DVD készült, amelynek szereplői – egy hallássérült édesapa és kisfia – jelelve járják végig a várost. Kaposvár hosszú távú céljai között szerepel a teljes buszpark akadálymentesítése is, amely szintén fontos szempont volt a rangos díj odaítélésekor.
 
Kósa Ádám, az EP első siket képviselője, aki immár hatodik éve vezeti az Európai Parlament frakcióközi fogyatékosságügyi munkacsoportját, hangsúlyozta: a turizmus akadálymentesebbé tétele egyrészt társadalmi felelősség, másrészt összhangban van az EU társadalmi befogadással kapcsolatos céljaival, és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló – az EU által ratifikált – ENSZ-egyezménnyel is.
 
Kósa emlékeztetett, hogy idén az EP-képviselők többsége támogatta azt az írásbeli nyilatkozatot, amelynek kezdeményezői között volt ő is, és amelyben az EP felkéri az Európai Bizottságot, hogy az érintettek és a gazdasági szereplők körében tudatosítsa, hogy a turizmust akadálymentesebbé kell tenni az arra rászoruló utazók számára
 
„Az akadálymentes turizmusra irányuló új fellépés fontos eszköz lehet egy még mindig rosszul ellátott ágazat növekedésének és munkahelyteremtő potenciáljának kibontakoztatásában, ugyanakkor hozzájárulhat a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez, mely az EU egyik alapvető értéke” – emelte ki a fideszes politikus.
 
A díj nem előzmény nélküli: Kaposvár 2013-ban már első helyezést ért el a Kiváló Európai Desztinációk versenyén az akadálymentes turizmus kategóriában.