Költségvetés

Kettős mérce az uniós helyreállítási támogatásoknál

2021. 10. 20.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavaz a 2022-es uniós költségvetésről. Az EP álláspontja a kötelezettségvállalásokat 171,8 milliárd euróra, a kifizetéseket pedig 172,3 milliárd euróra emeli. Ezzel a képviselők a Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz képest is jelentősen növelnék a közös költségvetést. Különösen fontos, hogy az EP saját álláspontjában is megőrizte a Tanácsban elért sikert: lesz elegendő uniós forrás a 2022-es magyar költségvetésben a gazdaság újraindítását szolgáló célokra.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője szerint biztosítottak az uniós források, amelyekkel a gazdaság újraindítását szolgáló 2022-es magyar költségvetés számol. A képviselő emlékeztetett: 2022-ben több mint 3000 milliárd forint uniós forrás érkezhet Magyarországra, ebből 2110 milliárd forint kohéziós forrás, 230 milliárd forint vidékfejlesztési forrás és 450 milliárd forint helyreállítási forrás. A magyar gazdák emellett még 470 milliárd forintnyi agrártámogatásra is számíthatnak.

Deli Andor ugyanakkor felszólalásában kiemelte: politikai nyomásgyakorlás miatt késik a magyar és lengyel nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyása és az előlegek kifizetése. A fideszes képviselő ennek kapcsán felhívta a figyelmet egy új költségvetési tételre, amely már a 2021-es költségvetésben is jelentkezett, de a 2022-esben immár tízszeresére nőtt és valószínűsíthető, hogy mérete évről-évre tovább fog növekedni. Ez pedig az Unió által felvett közös hitelek törlesztési kamata. Ennek az összegnek az “összegereblyézéséhez” minden tagállamnak hozzá kell járulnia, így Magyarországnak és Lengyelországnak is.

Deli Andor felhívta a figyelmet arra a visszás helyzetre, miszerint a közösen felvett hitel támogatásaiból Magyarország nem részesülhet, a visszafizetéshez és a kamatok törlesztéséhez azonban hazánknak is hozzá kell járulnia. Az EP-képviselő felszólította az Európai Bizottságot, adjanak magyarázatot erre, az enyhén szólva furcsa helyzetre!

Háttér: a 2022. évi uniós költségvetésről az Európai Parlament plenáris szavazását követően 21 napig tartó egyeztető tárgyalás sorozat kezdődik. A Tanács és a Parlament, megegyezésüket követően várhatóan novemberben szavaz majd a végleges költségvetésről. Amennyiben a két intézménynek mégsem sikerül közös álláspontot elfogadnia, az Európai Bizottságnak új tervezetet kell előterjesztenie.